ČSSD si zvolí nového předsedu. Šance Haška a Sobotky jsou vyrovnané

Brno - Dosavadní šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nebo jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) jsou hlavními favority páteční volby nového předsedy strany v Brně. Ačkoliv existují mezi postoji obou kandidátů velké rozdíly, oba prohlašují, že v případě svého vítězství chtějí toho druhého v křesle místopředsedy.

Stejně jako hejtman i Sobotka zdůrazňuje, že hlavním úkolem nového vedení bude stranu sjednotit. O svých šancích hovořit příliš nechtějí, oba totiž od krajů získali shodně sedm nominací.

Čtyřiatřicetiletý hejtman Jihomoravského kraje a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek získal nominaci od sociálních demokratů v Pardubickém, Jihočeském, Ústeckém, Zlínském, Plzeňském a Libereckém kraji a v Praze. Ačkoliv měl během nominačního souboje dlouho navrch nad svým sokem, ten ho díky ziskům na závěrečných konferencích dohnal.

Téměř čtyřicetiletý úřadující předseda ČSSD a někdejší ministr financí Bohuslav Sobotka získal podporu v Pardubickém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Olomouckém a Jihomoravském kraji a na Vysočině. Pro žádného z nich se nerozhodly krajské organizace v Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji.

Krajské nominace však nejsou pro delegáty sjezdu nijak závazné. Řídí se jimi zhruba jen z jedné třetiny. Hlavní roli hraje spíš vlastní úsudek, aktuální situace a v neposlední řadě i zájmové skupiny ve straně. Samotná volba vedení je tajná.

Média spekulují o dohodě, podle níž by v případě Sobotkova vítězství usedl do křesla prvního místopředsedy Hašek a naopak. Ani jeden však novinářům nechtěl spekulaci potvrdit. "Slávka Sobotků bych ve vedení ČSSD rozhodně chtěl, po sjezdu musí být ČSSD stranou silnou, sebevědomou a jednotnou," prozradil Hašek agentuře Mediafax.

Ačkoliv politika obou kandidátů není diametrálně odlišná, mají v mnohém rozdílné názory. Hašek například již dříve připustil, že by sociální demokraté mohli poplatky ve zdravotnictví ponechat. To je však pro Sobotku nepřijatelné, ČSSD jejich zrušení požaduje dlouhodobě a v roce 2008 s tímto tématem dokonce vyhrála krajské volby.

Zatímco Sobotka se staví jako velký kritik kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS), Hašek chce straně v parlamentu vybudovat koaliční potenciál a s vládou je ochoten jednat. Hejtman je navíc autorem takzvaného Desatera ČSSD nové generace, podle kterého by sociální demokraté měli mít široký koaliční potenciál a měli by se zbavit nálepky strany zadlužující zemi.

Na post místopředsedy musí sociální demokraté podle stanov zvolit alespoň jednu ženu. V sobotu se budou ucházet o místopředsednické křeslo poslankyně Dana Váhalová (44), místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (56), stínová ministryně školství Vlasta Bohdalová (53), exministryně zdravotnictví Milada Emmerová (66), senátorka Božena Sekaninová (53), exposlankyně Ludmila Navrátilová (45) a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (62).

O křeslo místopředsedy svede souboj mužů daleko víc. O post se podle dosavadních informací uchází poslanci Jaroslav Foldyna (51), Jan Hamáček (32), hejtman Jiří Zimola (39), hejtman David Rath (45), kandidát do Senátu Jiří Dienstbier ml. (42), předseda pražské ČSSD Petr Hulínský (43) nebo bývalý místopředseda strany Martin Starec (48).

Křeslo se pokusí obhájit i současní místopředsedové. Patří mezi ně brněnský primátor Roman Onderka (45), poslanec Zdeněk Škromach (54), místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (54) a poslanec Milan Urban (52).

Delegáti by měli zvolit i nového čestného předsedu, tím by se měl stát pravděpodobně Valtr Komárek, neboť je jediným kandidátem.

Sjezd ČSSD, který o novém vedení strany rozhodne, se uskuteční 18. a 19. března na výstavišti v Brně. V pátek si delegáti zvolí nového předsedu strany, místopředsedové vzejdou ze sobotních voleb.

Související

Jan Hamáček Komentář

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

Více souvisejících

ČSSD Bohuslav Sobotka Michal Hašek

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy