Valenta chce změnit autorský zákon, stovky známých umělců se bouří

Umělci nesouhlasí s pozměňovacím návrhem novely autorského zákona senátora Iva Valenty (za Soukromníky), o kterém budou poslanci rozhodovat na svém jednání 22. ledna. Vadí jim dovětek, jehož přijetí by zrušilo poplatky za hudbu v podnicích a provozovnách, kde hudba nemá vliv na hospodářský výsledek podnikatele. Tento návrh je podle nich v rozporu s českým autorským právem, s právem Evropské unie a rozhodovací praxí Soudního dvora EU. Novináře o tom dnes informoval místopředseda Svazu autorů a interpretů (Sai) Jakub Nový. Valentovy návrhy jsou v rozporu s unijními právními předpisy i podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

Podle Valenty se autorské svazy domáhají poplatků i tam, kde to není důvodné. Podle něj lidé nechodí do hospod kvůli tomu, že jim tam z rádia hrají jejich oblíbené písničky. Strana soukromníků se za senátní verzi autorského zákona včetně Valentova návrhu v otevřeném dopise postavila. Poslance v něm požádala, aby nepodlehli stupňujícímu se tlaku "výběrčích poplatků". Novela neokrádá autory, protože jen ruší duplicitní placení poplatků, napsali Soukromníci v dopise, který dnes obdržela ČTK.

Kvůli nesouhlasu s Valentovým návrhem vznikla petice, kterou podepsalo 1600 umělců z řad skladatelů, textařů, zpěváků, herců, scénáristů a dalších. Podpořili ji například scenárista a režisér Vladimír Michálek, herec Marek Vašut, klavírista Jan Simon, hudebníci Petr Janda a Ondřej Soukup či zástupce provozovatelů a producent muzikálů Oldřich Lichtenberg. Petici organizátoři před úterním jednáním poslanců předají petičnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Případné přijetí návrhu podle nich vnese právní nejistotu mezi provozovatele i tvůrce, povede k zahlcení českých soudů soudními spory a naruší princip vlastnických práv. "Nebezpečí navrhované novely spočívá v tom, že se z obchodního vztahu na jedné straně vylučuje jedna skupina nositelů práv, kteří jsou vyloučeni z práva získávat odměnu za svoji práci. To je jedna strana protiprávnosti toho návrhu, a druhá je, že to přesahuje do mezinárodních smluv a obchodních vztahů, kterými je Česká republika vázána k ochraně autorských práv. To může vyvolávat i žaloby," řekl ČTK zpěvák a skladatel Michal Prokop.

Dodatek k autorskému zákonu by k dosavadnímu textu, že za provozování rozhlasového a televizního vysílání se nepovažuje zpřístupňování díla pacientům či poskytování zdravotních služeb ve zdravotnických zařízeních, přidal pasáž "ani zpřístupňování díla ve veřejně přístupných provozovnách, u nichž však sdělování díla nemá hospodářský význam".

"Jediným důvodem tohoto návrhu je, aby pan Valenta nemusel platit autorům za hudbu, kterou pouští ve svých hernách," řekl Petr Janda.

Negativně se k dodatku staví také ministerstvo kultury, které loni 17. prosince uvedlo, že kritérium hospodářského významu nemůže být pro určení toho, zda o "sdělování veřejnosti" jde, nebo nejde, žádným způsobem významné. Podle Staňka jdou Valentovy pozměňovací návrhy k jiným tématům, než které jsou předmětem transpoziční novely. "Budu se snažit přesvědčit kolegy v Poslanecké sněmovně, aby podpořili původní vládní návrh. Pozměňovací návrhy pana senátora Valenty jsou v rozporu s unijními právními předpisy," řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády.

Vládu a Parlament ČR k nepřijetí novely autorského zákona vyzývá také naučná společnost zaměřená na výzkum mezinárodního práva autorského ALAI (Mezinárodní sdružení literární a umělecké), podle které by odporovalo mezinárodnímu právu a právu EU.

Novela má především usnadnit zrakově postiženým lidem dostupnost literatury nebo notových záznamů, na které se vztahují autorská práva, v jim přístupných formátech.

Související

Ivo Valenta

Podnikatel Ivo Valenta se vzdal mandátu krajského zastupitele

Podnikatel Ivo Valenta (za Soukromníky) se vzdal mandátu zastupitele Zlínského kraje. Díky preferenčním hlasům jím byl znovu zvolen v letošních krajských volbách. Uvolněné místo v krajském zastupitelstvu zaplní Michal Dvouletý, zastupitel Uherského Hradiště a krajský předseda Strany soukromníků ve Zlínském kraji, uvedl dnes Valenta v tiskové zprávě. V minulém volebním období zasedali v krajském zastupitelstvu Valenta i Dvouletý.

Více souvisejících

Ivo Valenta (zakladatel Synot) autorská práva Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) zákony Petr Janda Marek Vašut petice

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy