Soudci apelují na Zemana s Mynářem, aby je přestali kontaktovat. Je to nepřípustné, vzkazují

Prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová považuje jednání prezidenta Miloše Zemana a jeho spolupracovníků vůči soudcům za ohrožení rovnosti občanů před zákonem. Uvedla to ve vyjádření unie pro server EuroZprávy.cz. Případný pokus o odvolání Zemana z funkce komentovat odmítla.

„Soudcovská unie apeluje na představitele výkonné moci, aby dodržovali právní řád České republiky a principy dělby moci, podle nichž je nepřípustné ohrožovat nezávislost soudů pokusy o zásahy do nestranného rozhodování,“ odpověděla dnes na dotaz serveru EuroZprávy prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Zemanová je zároveň soudkyní Nejvyššího správního soudu, který v celé kauze hraje zásadní roli. Právě jeho bývalý předseda Josef Baxa včera na jednání sněmovního podvýboru pro justici řekl, že prezident Zeman mu nabízel výměnný obchod. Já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí,“ vzpomínal Baxa na prezidentova slova, který mu tím naznačoval, že by jej mohl jmenovat do funkce předsedy Ústavního soudu.

Kromě Zemana je z ovlivňování soudců podezřelý i hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten se měl sejít hned s několika soudci Ústavního soudu včetně Vojtěcha Šimíčka. Zástupci Hradu na této činnosti neshledávají nic špatného. „Pan kancléř pouze tlumočil názor pana prezidenta. O žádný nátlak nešlo,“ řekl dnes serveru EuroZprávy.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Soudcovská unie ale před pokračováním této iniciativy varuje. „Stejně jako jsou soudci povinni odmítnout jakýkoli zásah do rozhodování, je povinností představitelů státu tyto zásahy nečinit,“ uvedla Zemanová. „Porušování uvedených zásad ohrožuje rovnost občanů České republiky před soudem a jejich právo na spravedlivou soudní ochranu,“ dodala.

Před tím už varoval i ústavní právník Jan Kysela. „Je-li tu riziko privilegovaného přístupu jedné procesní strany, případně obecněji politické moci, k soudcům, může to vést k pocitům, že spravedlnost není nestranná,“ konstatoval Kysela pro server EuroZprávy.cz.

Jestli je kvůli ovlivňování soudů na místě odvolání prezidenta Zemana, zástupci Soudcovské unie komentovat nechtějí. „Týká se to politického postupu moci zákonodárné a výkonné, do kterého se soudcům nepřísluší zapojovat,“ říká její prezidentka Daniela Zemanová. Poslanec Pirátské strany Jakub Michálek navíc popřel, že by se o to poslanci snažili. „Zatím je to předčasné,“ odpověděl na dotaz serveru EuroZprávy.cz.

Podle ústavního právníka Jana Kysely existují důvody k podání ústavní žaloby. „Rozhodně se pohybujeme ve sféře skutků, které mohou k podání ústavní žaloby vést,“ konstatuje Kysela. Současné pochybení prezidenta Zemana je podle něj závažnější, než mnohá jiná, navíc je do jisté míry zdokumentované. Velkou šanci na úspěch však případnému pokusu o Zemanovo odvolání nedává.

Související

Soudy, ilustrační fotografie.

Soudům komplikují práci nízké mzdy, lidé opouští odborný aparát

Mzdy odborného aparátu českých soudů jsou výrazně nižší, než mají jiní státní zaměstnanci. Kvůli tomu kvalifikovaní pracovníci od soudů na řadě míst odcházejí. Uvedl to dnes prezident Soudcovské unie ČR Libor Vávra po dvoudenním sněmu této organizace v Táboře. Například nástupní mzda zapisovatelky u soudu činí podle něj přibližně 18.000 korun.
Soudy, ilustrační fotografie.

Soudcům chybí v programu vlády audit, žalobcům vadí posílení odpovědnosti

Soudcovská unie (SU) postrádá v programu vlády personální audit justice a domnívá se, že cesta ke slibované elektronizaci bude složitá. Prezident SU Libor Vávra však ocenil plánované zvýšení odměn odborného aparátu. Unie státních zástupců (USZ) se pozastavila nad zmínkou o posílení odpovědnosti žalobců. Předsedu České advokátní komory (ČAK) Roberta Němce potěšil příslib zajištění zákonného práva na mlčenlivost. Sdělili to na dotaz ČTK.

Více souvisejících

Soudcovská unie ČR soudy Miloš Zeman Vratislav Mynář Josef Baxa (NSS)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 2 hodinami

před 8 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

Do Rafahu ano, ale opatrně. Izrael nechce invazí naštvat USA, mění plány ofenzivy

Podle libanonských médií plánuje Izrael provést několik menších vojenských operací v částech města Rafah na jihu Pásma Gazy namísto rozsáhlé pozemní ofenzivy, aby neprovokoval Spojené státy a mezinárodní společenství.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy