Zimola pro EZ: Změna názvu ČSSD? Má to zakrýt vážnější problémy

Pomalu se blíží letošní sjezd ČSSD, kde se má mimo jiné rozhodnout o změně stranických stanov. Navrhuje se například zrušení ústředního výkonného výboru nebo změna názvu strany jen na Sociální demokracii. Pro redakci serveru EuroZprávy.cz okomentoval některé návrhy bývalý místopředseda strany Jiří Zimola.

„Patřím mezi dlouhodobé zastánce radikální změny stanov sociální demokracie,“ říká její bývalý statutární místopředseda Jiří Zimola. K jejich úpravě vyzýval spolustraníky už v minulém roce, kdy zastával druhou nejvyšší funkci ve stranické hierarchii. V listopadu ale rezignoval a zůstává jen předsedou jihočeské krajské organizace ČSSD.

Podle dostupných informací se na letošním sjezdu strany plánuje třeba rozpuštění Ústředního výkonného výboru (ÚVV), který měl 200 členů, a jeho nahrazení zhruba třetinovým celostátním předsednictvem. Právě tento návrh má prosazovat současné vedení strany v čele s ministrem vnitra Janem Hamáčkem.

Zrušení ÚVV by uvítal i Zimola. „Chceme-li operativně reagovat na nejrůznější politická témata se zapojením členské základny, musíme stanovy změnit. Proto i vítám návrh na zrušení ÚVV, protože se z něj stal formální orgán, který není schopen pružně reagovat na okamžitá témata,“ odpověděl Zimola na dotaz serveru EuroZprávy.cz.

Spekuluje se rovněž o zrušení kvót pro ženy. V současnosti musí kandidátky ČSSD pro sněmovní a krajské volby tvořit alespoň ze 40 % ženy. Dále musí být z 25 procent zastoupeny mezi delegáty sjezdu, na krajských konferencích i mezi členy zmiňovaného ÚVV. Bývalému místopředsedovi by nevadilo ani toto.

„Jsem i pro zrušení kvót, nejen proto, že jsem je kritizoval od samého počátku, ale především proto, že je to výraz neúcty a nedůvěry k samotným ženám, které mají být upřednostňovány nikoli na základě jejich schopností, ale jen kvůli svému pohlaví. Dokonce od samotných žen vím, že je to uráží a ty schopné se na kvóty nepotřebují spoléhat,“ uvedl Zimola pro EuroZprávy.cz.

Iniciativu přejmenování strany na kratší Sociální demokracii (SD), kterou má údajně prosazovat současné vedení strany, považuje Zimola za kouřovou clonu. „Myslím si, že je to jen pokus o odvedení pozornosti od skutečně zásadních bodů, na které bychom se měli soustředit,“ sdělil naší redakci.

„Mám tím na mysli především možnost vedení ČSSD rušit místní buňky jen na základě jejich pocitu, že se nechovají správně sociálně demokraticky. To je nebezpečné a může to vést k odstraňování nepohodlných kritiků vedení strany,“ varuje Zimola před blížícím se sjezdem. Zdali na něm bude sám opět kandidovat do vedení ČSSD, zatím není jasné.

Politolog Jan Kubáček mu v případném souboji o post předsedy strany moc šancí nedává. „Příliš nesázím na to, že by pan Zimola měl šanci stát se předsedou, protože se mu stala nešťastná věc, že vlastně odešel v intermezzu bez jasných argumentů, což mnohé delegáty zklamalo,“ řekl Kubáček v nedávném rozhovoru pro EuroZprávy.cz

Sjezd ČSSD se má uskutečnit o prvním březnovém víkendu, jeho dějištěm bude opět Kulturní dům Střelnice v Hradci Králové. Právě tam by se mělo rozhodnout nejen o případné změně stanov, ale i o novém složení vedení strany. Favoritem na post předsedy je úřadující šéf Jan Hamáček, post místopředsedkyně chce získat třeba ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola ČSSD Jan Hamáček politika

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 26 minutami

před 50 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy