Měl by mít Mynář prověrku? Pirát Bartoš a komunista Filip se kupodivu shodli

Prezidentův kancléř by měl mít bezpečnostní prověrku, shodují se předsedové Pirátů Ivan Bartoš a KSČM Vojtěch Filip. Zatímco podle Bartoše by kancléřova prověrka měla být na nejvyšší stupeň utajení, Filip by se spokojil i s nižším stupněm. Vyplynulo to z jejich vyjádření v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize.

"Lidé, kteří zastávají tak vysoká místa, nejenom směrem k hlavě státu, by skutečně tuto prověrku mít měli," odpověděl Bartoš na otázku, zda by měl být jakýkoli kancléř prezidenta prověřen na nejvyšší stupeň utajení.

Filip soudí, že kancléř by měl disponovat prověrkou nejméně na stupeň důvěrné. "Pokud jde o přísně tajné, to asi mířili příliš vysoko a pak se nedočkali," narážel Filip na prověřování kancléře prezidenta Miloše Zemana Vratislava Mynáře.

Mynář v pátek stáhl správní žalobu, kterou podal na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) kvůli neudělení bezpečnostní prověrky na nejvyšší stupeň. Zpochybnil při tom nezávislost dvou soudců pražského městského soudu i objektivitu Nejvyššího správního soudu. Hrad sdělil, že Mynář zůstane i nadále ve funkci, protože pro její výkon plně dostačuje současná prověrka na stupeň vyhrazené. Zeman přitom v minulosti několikrát zopakoval, že kancléř na Hradě skončí, pokud prověrku nezíská.

Filip k Mynářovu kroku poznamenal, že také mohl požádat o vyloučení soudce kvůli možné podjatosti. Kdyby byl v Mynářově pozici, předseda KSČM by, jak uvedl, postupoval touto cestou, žalobu by nestahoval. Bartoš řekl, že Zeman přesně ví, kdo je Mynář, a na Hradě ho chce. "Kdyby prezident chtěl, tak bouchne do stolu a řekne panu Mynářovi: dones prověrku, nebo tady nebudeš," dodal.

Rozhodnutí NBÚ, který mu nepřiznal prověrku na stupeň přísně tajné, napadl Mynář žalobou počátkem roku 2016. Páteční stažení žaloby Mynář vysvětlil tím, že dva členové soudního senátu - Jan Kratochvíl a Štěpán Výborný - spojili svou profesní minulost s lidmi, kteří proti němu vystupovali nebo vystupují. Výborný byl asistentem ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka, jenž nedávno zveřejnil, že se ho Mynář dotazoval na projednávanou věc. Kratochvíl působil jako asistent tehdejšího poslance KDU-ČSL Ludvíka Hovorky, který proti Mynářovi vystupoval v souvislosti s prověrkou.

Související

Více souvisejících

Vratislav Mynář Vojtěch Filip (KSČM) Ivan Bartoš (Piráti) Otázky Václava Moravce

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 11 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy