Drahoš? To prostě nešlo, dělal obrovské chyby, říká po roce od voleb Horáček

Před pár dny uplynul přesně rok od chvíle, kdy Miloš Zeman porazil ve druhém kole prezidentské volby akademika a současného senátora Jiřího Drahoše. Michal Horáček sice Zemanova soupeře porazil, tvrdí ale, že už tehdy věděl, že nevyhraje.

Horáček sice během kampaně tvrdil, že Miloš Zeman nevyhraje, postupně ale měnil názor. „První kolo je taková přípravka a pak jsou dva kandidáti a tam to začne. Ačkoliv jsem veřejně podpořil profesora Jiřího Drahoše, dal jsem mu všechny své billboardy, výborně vybavené centrum na Vyšehradě a jezdil jsem s ním a všechno, tak čím víc plynul čas, tím spíš jsem viděl, že to asi nevyhraje,“ přiznal s odstupem času pro Aktuálně.cz Horáček.

Je přesvědčený, že někdejšímu šéfovi Akademie věd chyběl program. „Možná že do druhého kola se dostanete s programem, že nad lží a nenávistí má zvítězit nic a nevím. Prezentace toho, že nebude dělat ostudu, jak často říkal, že to je jeho programem, nestačilo. To prostě nestačilo,“ poukázal na chyby. Nepomohlo prý ani to, že Drahoš jezdil za přesvědčenými, místo aby přesvědčoval ty váhavé.

Za fatální chybu pak označil Drahošovy výkony v debatách i to, že nešel do debaty na televizi Nova. „To bylo jeho "slavné" vystoupení v jednom pořadu, kde se ho ptali, jaký je jeho program. A on odpověděl, že mu lidé říkají, že vy jste naším programem, pane profesore. Mně to připadalo hrozně arogantní a nemožné nemít program,“ posteskl si.

Přesto je mu prý líto, že Drahoš nakonec nevyhrál. „Strašně bych si přál, aby vyhrál, protože skutečná prohra pro mě nenastala v prvním kole, kde byl vyvolený lidmi jako protikandidát někdo jiný. Ale druhé kolo, to bylo pro mě hořké,“ dodal textař a producent.

Horáček Drahoše kritizoval už loni v únoru, tedy těsně po prezidentské volbě. „Pan profesor Drahoš, a to prosím pěkně, ať se na mě nikdo nezlobí, byl přece jenom tím, který byl už dlouho prezentován tiskem a ve veřejném prostoru jako ten, který může porazit Miloše Zemana. Nijak se na něj neútočilo, takže neměl příležitost se naučit reagovat na ty výzvy,“ tvrdil tehdy Horáček.

Druhé kolo prezidentské volby se konalo 26. a 27. ledna 2018 a z urnám přišlo 66,6 procenta voličů. Vítězem voleb se stal stávající prezident Miloš Zeman s 51,36 %, který porazil Jiřího Drahoše se 48,63 %. Pro Miloše Zemana hlasovalo o 152 184 více voličů. 

Související

Michal Horáček

Horáček: Je důležité, že Pavel vítězí s výrazným odstupem

Je důležité, že prezidentský kandidát Petr Pavel vítězí s výrazným odstupem, řekl ČTK textař Michal Horáček, který dnes přišel Pavla podpořit do jeho štábu v pražském Foru Karlín. Věří tomu, že Pavel projeví respekt vůči všem občanům České republiky. Senátor Pavel Fischer ocenil zvolení člověka, "za kterého se nebudeme muset stydět". 

Více souvisejících

Michal Horáček Jiří Drahoš Miloš Zeman prezident čr

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy