Je Česká televize objektivní? Ve Sněmovně se strhla hádka

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes ve sněmovní debatě o výroční zprávě o činnosti České televize za rok 2016 vyzval poslance, aby výroční zprávy veřejnoprávní televize schválili. Neschválení zpráv by bylo politickým tlakem, který by mohl znamenat odvolání Rady ČT, řekl a dodal, že pro tento krok nevidí důvod. Televizi kritizoval v rozpravě hlavně Jiří Valenta (KSČM), který naopak doporučoval zprávu neschválit. Sněmovna se dnes k hlasování o zprávě nedostala. Není jisté, kdy se k němu vrátí.

Česká televize předkládá každoročně Sněmovně své výroční zprávy o činnosti a o hospodaření. Zákon o ČT stanoví, že Sněmovna může odvolat Radu ČT mimo jiné v tom případě, pokud poslanci dvakrát po sobě jednu ze zpráv neschválí. Rada mimo jiné volí generálního ředitele televize a její členy volí Sněmovna.

"Dle mého názoru Česká televize funguje dobře, plní svoji úlohou a hospodaří transparentně, což dokládají právě výroční zprávy, o kterých se dnes jedná," řekl ministr Staněk. Ministrova slova o vytváření tlaků na ČT ale odmítl předseda klubu SPD Radim Fiala. Zpravodaj k dokumentu Petr Dolínek (ČSSD) řekl, že veřejnoprávní televize plní úkoly vyplývající ze zákona o České televizi, a proto doporučil zprávu ke schválení.

Sněmovna právě projednává výroční zprávy České televize. Pokud nebudou schváleny, může dojít k jejímu ovládnutí stávající koalicí ANO, ČSSD a KSČM.

— Helena Langšádlová (@H_Langsadlova) 31. ledna 2019

Valenta mluvil v souvislosti s ČT o neobjektivitě, podjatosti a o dehonestujících kampaních a o pokřivených, rádoby profesionálních poměrech v televizi. "Nejedná se mi o to, abych útočil na podstatu existence veřejnoprávního média. Neznamená to ale lhostejnost k neprůhlednému hospodaření a ke stylu zpravodajství a publicistiky," řekl komunistický poslanec, podle kterého není proč ČT hájit. Kritizoval také odměňování v ČT a její neochotu zveřejnit odměny některých jejích zaměstnanců.

Jiří Kobza (SPD) uvedl, že činnost ČT vyžaduje zásadní a hlubokou revizi z hlediska návratu objektivity a důvěry občanů. Snahu bojovat o důvěru podle svých slov nevidí. Jeho stranický kolega Lubomír Španěl řekl, že činnost ČT nepřipomíná nezávislé médium ani vzdáleně. Zpravodajství je podle něj zmanipulované a neobjektivní.

Valentovo vystoupení však vyvolalo odezvy. Například Petr Gazdík (STAN) řekl, že KSČM by se ráda vrátila do dob, kdy mocná strana a vláda řídila vše a organizovala i to, jak má vypadat televizní zpravodajství. "Česká televize musí být nezávislá a úkolem nás všech je tu nezávislost chránit," prohlásil Roman Sklenák (ČSSD).

Nad hospodařením ČT se pozastavil Pavel Juříček (ANO) a poukazoval na provozní ztráty v hospodaření v uplynulých letech, které jsou kryty z fondu poplatků. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura poukazoval mimo jiné na to, že kritici se soustředili jen na zpravodajství a publicistiku. "Původní hraná tvorba, nakupovaná tvorba, to jde bokem," konstatoval.

Sněmovna měla dnes dopoledne zařazeny na program ještě výroční zprávu o hospodaření za rok 2016 a zprávy o činnosti a hospodaření za rok 2017. K jejich projednání už se dnes nedostala. Odpoledne jsou na programu pravidelné ústní interpelace na členy vlády.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize Poslanecká sněmovna Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Jiří Valenta (KSČM) Jiří Kobza

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy