Vyčkáme na rozhodnutí Senátu, zní z římskokatolické církve

Římskokatolická církev vyčká na rozhodnutí Senátu o novele o zdanění církevních restitucí, až pak podnikne další kroky. Postupovat chce společně s ostatními církvemi a Federací židovských obcí. Jednat chce s premiérem a příslušnými ministry. Novinářům to dnes po zasedání České biskupské konference (ČBK) řekl kardinál Dominik Duka.

Senát by měl o novele o majetkovém vyrovnání s církvemi hlasovat po 27. únoru. Ve Sněmovně zdanění náhrad za škody za dobu komunistického režimu prosadili komunisté s pomocí SPD a vládních stran ANO a ČSSD.

"Chceme počkat na řešení Senátu... je potřeba říci, že musíme jednat společně (církve)," uvedl Duka. Řekl, že představitelé římskokatolické církve se už sešli s předsednictvem Ekumenické rady církví, která zastřešuje ostatní křesťanské církve. Spolupracovat chtějí s Federací židovských obcí. "Nemohu říct všechny detaily, musíme skutečně počkat na řešení (Senátu). Nebudeme vstupovat do přípravy jídla," řekl Duka. "Naše kontakty s Federací židovských obcí jsou skutečně nadstandardní," dodal.

Termín schůzky s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministry zatím nepadl. Situaci za církve řeší právníci a další odborníci.

Zákon o církevních restitucích platí od ledna 2013. Upravuje náhradu za majetkové křivdy z dob komunistického režimu. Církve by měly od státu dostat zpět nemovitosti v hodnotě asi 75 miliard a odškodné 59 miliard za nevracené budovy a pozemky, a to postupně do 30 let. Poté již státní rozpočet nebude církvím platit nic, dokončí se tak odluka církví od státu. Čtyři pětiny odškodného připadají římskokatolické církvi, zbytek ostatním.

Podle Duky představuje snaha o zdanění církevních restitucí "porušení slušného chování, smlouvy, zákona, protože odškodnění se nedaní". Kardinál uvedl, že novela dopadne hlavně na slabší. "Především se dotýká židovské komunity, kterou připravil o majetek nacismus. Neproběhly žádné náhrady v krátkém období třetí republiky. Přišel komunismus a připravil je o další majetek. To jsou ti, kteří krokem budou postihnuti nejvíce," uvedl Duka.

O novele Duka mluvil s prezidentem Milošem Zemanem. Otázku prý nedořešili. Podle kardinála je to záležitost Parlamentu a Ústavního soudu. Řekl, že hlasování ve Sněmovně vypadalo jako "commedia nera neboli černá komedie v režii komunistické strany" a představuje také "citlivé věci, které se dotýkají české povahy".

Podle Duky sněmovní jednání ukázalo, že neplatí to, že by komunisté vládu tolerovali. "Je to tichý společník, který má rozhodující hlas. Jako benjamínek Konfederace politických vězňů říkám - Bože, čeho jsme se to dočkali?" řekl jako bývalý politický vězeň kardinál. Podotkl, že církve za pronásledování komunistickým režimem pomstu nežádaly.

Brněnské České vysoké učení technické podle Duky po pádu totality odhadlo, že škody na zdevastovaných církevních objektech činí 40 miliard korun. V dnešních cenách by obnos byl mnohem vyšší. Parlamentní komise v minulosti před schválením zákona o restitucích spočítala, že totalitní režim získal za čtyři desetiletí z církevního majetku 160 miliard korun, řekl Duka.

ČBK dnes jednala také o rozdělení peněz z církevní sbírky, výročních akcích devítkového roku či o sčítání účastníků bohoslužeb. V prohlášení biskupové odsoudili antisemitismus.

Související

Církev

MONITOR: Církevní sexuální skandály nejsou zdaleka u konce, obává se vlivný deník

V týdnu zveřejněná zpráva nezávislé komise rozkrývá rozsah sexuálního násilí páchaného duchovními i laickými členy katolické církve na dětech ve Francii od padesátých let, poukazuje editorial serveru Washington Post. Prestižní deník ji považuje za šokující připomínku toho, že ani dvě desetiletí poté, co se jim dostává široká veřejná pozornost, odhalení prohřešků a snahy zakrývat ze strany největší křesťanské církve nejsou ani zdaleka u konce.

Více souvisejících

římskokatolická církev Církev Dominik Duka církevní restituce Senát ČR

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy