Šabatová se zhrozila: Někteří invalidé v domovech ani nevěděli, že jsou volby

Někteří klienti domovů pro lidi se zdravotním postižením loni podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové ani nevěděli, že se konají volby do zastupitelstev obcí. Některým zase vůbec nebylo umožněno volit. Zjištění z návštěv domovů považuje ombudsmanka za závažná, bude o tom informovat dotčená ministerstva. ČTK to dnes řekla mluvčí kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Pracovníci kanceláře loni po říjnových volbách navštívili sedm domovů pro osoby se zdravotním postižením, účelem bylo zjistit, zda mají klienti těchto zařízení možnost realizovat své volební právo.

"V rámci systematických návštěv jsem zjistila, že někteří lidé žijící v domovech nebyli vůbec informováni o tom, že se volby konají, nebo že některým klientům, kteří naopak volit mohou, nebylo volení umožněno," uvedla Šabatová ve čtvrtletní zprávě pro Poslaneckou sněmovnu.

Pochybení podle ní mohla být způsobena tím, že jsou rozsudky o omezení svéprávnosti nepřehledné a zaměstnanci zařízení se v nich těžko orientují. Mohlo jít i o to, že seznamy voličů obsahují chybné informace týkající se omezení realizace výkonu volebního práva.

"Zjištění považujeme za závažná. Plánujeme proto uspořádat setkání se zástupci navštívených zařízení. Ve spolupráci s neziskovými organizacemi, které se problematikou práv lidí se zdravotním postižením dlouhodobě zabývají, prodiskutujeme vhodné postupy v realizaci volebního práva," sdělila ČTK Šabatová. Během roku chce ombudsmanka zorganizovat i sérii školení pro pracovníky sociálních služeb na toto téma.

O zjištěních a doporučeních bude také kancelář ombudsmanky informovat dotčená ministerstva, tedy ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo vnitra. Právě ta by podle Šabatové měla usilovat o metodickou podporu a celkové zpřístupnění voleb. Nejde jen o odstraňování technických bariér, ale například i o převedení hlasovacích lístků do formy pro snadné čtení pro lidi s nejrůznějším typem postižení či možnost mít asistenta nebo podpůrce přímo za volební zástěnou.

"Úmluva o právech osob se zdravotním postižením vůbec nepočítá s tím, že by bylo volební právo omezováno. Je proto třeba vytvářet adekvátní podmínky, aby lidé s postižením mohli volit," uvedla Šabatová.

Související

Miloš Zeman

Pithart či Horáček vyzvali prezidenta Zemana k abdikaci

Prezident Miloš Zeman se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině a měl by abdikovat. Vyzvalo ho k tomu ve společném prohlášení osm bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 včetně někdejšího předsedy vlády a Senátu Petra Pitharta, bývalé ombudsmanky Anny Šabatové nebo Zemanova protikandidáta z minulé volby hlavy státu Michala Horáčka.

Více souvisejících

Anna Šabatová Komunální volby zdravotně postižení Volby Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy