Vokřál vyjádřil lítost nad "brněnským pochodem smrti", Rakousko ho za to ocení

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) dostane Velké zlaté čestné vyznamenání za zásluhy o Rakouskou republiku. Rozhodl o tom rakouský prezident Alexander van der Bellen. V tiskové zprávě to dnes uvedla Vokřálova bývalá asistentka Zuzana Nečasová. Podle ní Vokřál dostane uznání za zásluhy o vztahy mezi Českou republikou a Rakouskem a za historické smíření s vyhnanci z Brna po konci druhé světové války v roce 1945. Brno vyjádřilo lítost nad tehdejším odsunem německy hovořícího obyvatelstva a pořádá Pouť smíření jako připomínku obětí.

Vokřál převezme vyznamenání dnes odpoledne v Praze z rukou rakouského velvyslance Alexandera Grubmayera. Vokřál se jako brněnský primátor v roce 2015 při 70. výročí vyhnání chopil iniciativy českých studentů a aktivistů, kteří už několik let organizovali pamětní pochody k Brněnskému pochodu smrti ze 30. května 1945. Šli od Mendelova náměstí u augustiánského kláštera v Brně do asi 30 kilometrů vzdálených Pohořelic v blízkosti rakouských hranic.

Město také pozvalo vyhnance a jejich potomky k symbolickému pochodu smíření v opačném směru, tedy z Pohořelic do Brna. V letech 2016, 2017 a 2018 se uskutečnily pamětní akce, kterých se Vokřál vždy účastnil a obrátil se na účastníky v českém a německém jazyce. Vokřál už za stejné zásluhy dostal v roce 2016 Velký kříž Spolkové republiky Německo.

Brněnské zastupitelstvo schválilo v květnu 2015 Deklaraci smíření a společné budoucnosti, ve které vyjádřilo lítost nad divokým odsunem německy mluvícího obyvatelstva.

Divoký odsun, který se odehrál 30. a 31. května 1945, dosud vzbuzuje dohady a polemiky o příčinách a průběhu události. Prakticky během jedné noci muselo z Brna odejít na 19.500 Němců.

Při pochodu směrem do Rakouska, který se někdy kontroverzně nazývá brněnský pochod smrti, zahynulo nejméně 1700 lidí. Podle sudetoněmeckých historiků bylo obětí 5000 až 10.000. Mnozí podlehli nemocem a vyčerpání, další se stali obětí násilí.

Související

Vokřál, Petr

12 zastupitelů za ANO vytvořilo v Brně nezávislý klub, v čele je Vokřál

Celkem 12 z 18 zastupitelů zvolených za hnutí ANO do brněnského zastupitelstva vytvořilo samostatný klub nezávislých zastupitelů. ČTK to dnes na jednání zastupitelstva řekl bývalý místopředseda hnutí ANO a exprimátor Brna Petr Vokřál, který z hnutí letos odešel kvůli sporům v brněnské organizaci. Posléze hnutí brněnskou organizaci zrušilo a nyní buňku vytvoří znovu.

Více souvisejících

Petr Vokřál (primátor Brna) Brno Rakousko Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy