Celá EU by se měla k Polsku postavit stejně jako Česko, požaduje Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) vyzval Evropskou komisi, aby celá unie přijala dočasně vůči Polsku stejná opatření, jako má vůči polskému hovězímu Česká republika. Učinil tak v dopise, kterým zamítavě odpovídal na požadavky komise, aby ČR zrušila povinné kontroly na hovězí maso z Polska na salmonelu. Na dotaz ČTK to dnes sdělil tiskový mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. O situaci má Toman jednat vestředu s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

"Pokud k tomuto kroku nedojde, ČR vyčká na polskou stranu, až předloží přesvědčivé důkazy, že porážky se dělají za veterinárního dozoru a hygiena provozu během produkce masa splňuje legislativní požadavky. V opačném případě vyčkáme na schválení dříve avizované nové legislativy v Polsku, která by měla zaručit bezpečnost potravin - pak budou mimořádná opatření vyhlášená v ČR zrušena," řekl Bílý.

i działają firmy transportowe przewożące nielegalne mięso? Odpowiedz mi, Drogi Ministrze #MiroslavToman @MZeCr , jak to jest możliwe w kraju, który innych chce pouczać i piętnować? I nie opowiadaj mi tym razem o czeskim piwie, które nota bene bardzo lubię. Pozdrawiam Krzysztof

— Jan Krzysztof Ardanowski (@jkardanowski) 28. února 2019

Komise vyzvala minulý týden Česko, aby do minulého pátku ukončilo mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa. České ministerstvo zemědělství požadavek odmítlo.

Dopis komise do Prahy končil upozorněním, že pokud nebudou česká opatření zrušena, předloží komise věc do deseti dnů členským státům na jednání Stálého výboru pro potraviny EU. Ten by mohl v tomto týdnu hlasováním rozhodnout o tom, že Česko musí přijaté kroky zrušit.

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda bude až na hlasování členských států, zda česká opatření skončí. Pokud by se veterináři rozhodli opatření nerušit, nejspíš by ze strany EU přišly sankce.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od předminulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Související

Miroslav Toman

Proti koronaviru už bylo očkováno pět členů vlády

Očkováno proti nemoci covid-19 už je nejméně pět ze 14 členů české vlády. Informovala o tom dnes večer Televize Seznam. Vedle premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), kteří dostali vakcínu mezi prvními, byli očkováni také ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a ministři obrany Lubomír Metnar (za ANO) a zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Více souvisejících

Miroslav Toman Ministerstvo zemědělství EU (Evropská unie) závadné maso z Polska Polsko

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy