ČR bude jednat s Řeckem o syrských sirotcích, jásá Šojdrová po jednání s Hamáčkem

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) podle europoslankyně Michaely Šojdrové slíbil, že bude s Řeckem intenzivně jednat o syrských sirotcích. Šojdrová to dnes řekla ČTK po schůzce s ním. Česko by mohlo přijmout malou skupinu nedoprovázených dětí z řeckých uprchlických táborů. V únoru europoslankyně přivezla seznam 14 kandidátů.

"Seznam je sice z jednoho zařízení, takových zařízení je tam ale asi šedesát," řekla Šojdrová. Hamáček podle ná slíbil urgovat odpověď řecké strany. "Viděl, že děti tam jsou, jsou z různých zemí a jsou tam i malí Syřané. Pochopil, že je možnost naplnit jeho záměr a přivést malou skupinu syrských nedoprovázených dětí," dodala.

Pan ministr @jhamacek slíbil, že se přijetím nedoprovazených dětí z Řecka bude zabývat. Čeká nyní na oficiální odpověď řeckého ministerstva solidarity ?? Děkuji mu za dnešní schůzka. Bezpečnostním rizikem jsou děti, na které se vykašleme a kterým nedáme perspektivu.

— Michaela Šojdrová (@msojdrova) 8. března 2019

Před schůzkou uvedla, že vicepremiér odmítl přijmout spolu s ní členy platformy, která se zasazuje o přijetí nedoprovázených dětí-uprchlíků z Řecka. Na mysli měla iniciativu Češi pomáhají, Organizaci pro pomoc uprchlíkům a společnost Dobrá rodina.

Před schůzkou s @jhamacek ještě setkání s organizacemi, které chtějí pomoci nedoprovázeným dětem. Doufám, že příšte budou moci na schůzku s panem ministrem také přijít. Jejich pohled na věc je důležitý. pic.twitter.com/Oev3BkX1Vr

— Michaela Šojdrová (@msojdrova) 8. března 2019

Europoslankyně loni na podzim oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto. Premiér Andrej Babiš (ANO) projekt označil za nesmyslný a dodal, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti.

Uvedl, že Česko se má postarat o své sirotky a syrští sirotci nejsou často malé děti, ale chlapci od 12 do 17 let. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.

České úřady dostaly v posledních deseti letech 85 žádostí o ochranu od dětských uprchlíků, kteří dorazili do republiky z ciziny bez doprovodu dospělých. Od roku 2015 se takový případ neobjevil. Vyplývá to ze statistik ministerstva vnitra. Počty opuštěných dětských běženců klesají, před lety se jich do ČR dostávaly desítky ročně.

Podle odborníků na migraci patří nezletilí uprchlíci k nejzranitelnějším skupinám a je nutné jim věnovat pozornost. Stávají se totiž často obětí obchodu s dětmi. Bývají nuceni ke krádežím, žebrání či prostituci. Experti připomínají, že při práci s dětskými běženci je nutné brát ohled nejen na to, že pocházejí z jiné kultury, ale hlavně na jejich traumata. Některé děti totiž celý život prožily ve válce.

Související

Evžen Tošenovský

Europoslanci ANO a KSČM jsou v OVM častěji než ODS či STAN. Někteří nebyli pozváni vůbec

Na pozvání čekají marně. Už šest let. Tváře kvarteta europoslanců Michaely Šojdrové, Tomáše Zdechovského, Jiřího Pospíšila a Evžena Tošenovského nemají možnost vidět jejich voliči či příznivci v nedělním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce. „Je nefér, že čtyři europoslanci nemají možnost v tomto pořadu prezentovat své názory,“ říká pro EuroZprávy.cz Jiří Pospíšil z TOP 09. Redakce serveru EuroZprávy.cz proto kontaktovala televizi s dotazem, proč se tak děje, ale ani po měsíci se nedočkala žádné odpovědi.
Markéta Gregorová (Piráti)

Europoslanci žádají, aby se EU ohradila proti čínským výrokům

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová vyzvala šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, aby se Evropská unie postavila za Česko po výrocích čínského ministra zahraničí. Piráti to dnes uvedli v tiskové zprávě. Na Borrella se obrací i europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), informovala na twitteru.

Více souvisejících

Michaela Šojdrová Jan Hamáček Ministerstvo vnitra uprchlíci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy