Ťok vyhodí Švachulu z dozorčí rady ČD Cargo, oznámil Babiš. Na Faltýnka je naštvaný

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš očekává, že obviněný radní městské části Brno-střed za ANO Jiří Švachula dnes skončí v dozorčí radě ČD Cargo. V kauze policejního prověřování činnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nepovažuje za vhodné, že první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek suploval roli ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO).

Policie prověřuje veřejné zakázky, kterými se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, včetně tendru na mýtný systém. Nikdo v této kauze zatím obviněn nebyl. "Pokud jde o roli pana Faltýnka, nevím přesně, jaká jednání měl. Podle mého názoru ale neměl suplovat ministra Ťoka. Mě to opravdu štve, protože jako hnutí máme čistý štít," uvedl Babiš v Lidových novinách.

Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci současného provozovatele mýtného systému Kapsch a scházel se i se zástupci antimonopolního úřadu. Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit, co dál s mýtem. Jednání vedl v minulém volebním období jako člen dopravní koaliční rady. Schůzky považuje za legitimní, podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun.

Babiš míní, že podezřelí jsou "spíše na ÚOHS a v Kapschi", Faltýnek má v kauze figurovat jako svědek. "Ale samozřejmě to nepůsobí dobře. Ke mně se Kapsch také pokoušel dostat, já je odmítl vůbec jen přijmout. Byla to záležitost pana ministra dopravy Ťoka," dodal premiér v MfD.

Pan Faltýnek si myslí, že je normální scházet se s šéfem regulačního úřadu (ÚOHS), který má rozhodovat o námitkách soutěžících v tendru na mýto. Je to úplně stejně normální, jako když se kancléř Mynář nebo prezident scházejí se soudci, rozhodujícími o kauzách jejich zájmu.

— marek wollner (@MarekWollner) 10. března 2019

Babiš také vyzval ministra Ťoka, aby vazebně stíhaného Švachulu z dozorčí rady státního podniku během dneška "vyhodil". Švachula je spolu s dalšími čtyřmi muži ve vazbě kvůli podezření z ovlivňování veřejných zakázek a korupce. ANO jako protikorupční hnutí se musí zbavit těch, u nichž by se prokázala korupce, prohlásil premiér.

"Okamžitě jsem řekl ministru Ťokovi, aby ho v pondělí vyhodil. Hnutí se musí zbavit lidí, u kterých by se prokázala korupce. Založil jsem hnutí proti korupci a pro mě je nepřijatelné, aby k takovým případům docházelo," prohlásil Babiš v Lidových novinách.

Švachulu nezná, podle něj ale nemá dobrou pověst. "Nevím, proč byl u nás, proč ho tam ta krajská organizace držela. Samozřejmě jsem všem vynadal, protože nám to kazí jméno," dodal Babiš v MfD. O situaci na radnici brněnské městské části dnes bude jednat vedení jihomoravské i brněnské organizace ANO.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Dan Ťok (ministr dopravy) Jiří Švachula (ANO) čd cargo Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) ÚOHS

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 12 minutami

před 28 minutami

před 51 minutami

před 56 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy