Obří úplatek pro Půtu? Po čtvrt roce opět začal soud, hejtman vinu odmítá

Po čtvrt roce se dnes u libereckého soudu opět konalo líčení v kauze související s evropskými dotacemi na dva projekty v Liberci téměř za 100 milionů korun, které připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO). Obžalováno je 13 lidí a čtyři firmy, kterým hrozí tresty od pěti do 12 let. Mezi obžalovanými je i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Dnešní jednání pokračovalo čtením svědeckých výpovědí, svědky soudce Petr Neumann nepředvolal.

Jednání v kauze jsou naplánovaná na celý týden, přičemž v nadcházejících dnech by se jich už měli zúčastnit i svědci. To, že nebyli předvoláni na dnešek, soudce zdůvodnil svou zkušeností z jiných případů, kdy líčení nařízené po delší době musel při velkém počtu obžalovaných zrušit, protože se někdo z účastníků řízení nedostavil.

Kauza se týká rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun a vytvoření oddychové zóny v centru Liberce za více než 30 milionů. Ani na jeden projekt nakonec evropské dotace vyplaceny nebyly.

Půta je v případu obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle spisu úplatek pro něj činil 830.000 korun v souvislosti s rekonstrukcí kostela. Půta jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod měl podle obžaloby zajistit, že projekt zůstane v dotačním programu a budou na něj vyplaceny peníze. Zakázka, kterou získala firma Metrostav, byla podle obžaloby zmanipulovaná, předražená a pracovníci stavební firmy údajně nabízeli úplatky, a to i hejtmanovi. Půta i obžalovaní zaměstnanci Metrostavu to u soudu popřeli.

V jedné svědecké výpovědi, které dnes zazněly u soudu, svědek vysvětloval, jak to mělo být i s údajným půlmilionovým úplatkem pro bývalého primátora Liberec Jana Korytáře (Změna pro Liberec), který není mezi obžalovanými.

Šlo o výpověď podnikatele Jakuba Perglera, jehož firma na kostele pro Metrostav rekonstruovala okna. Pergler na policii uvedl, že zakázka byla asi za milion až 1,5 milionu korun, z čehož zhruba 100.000 korun nedostal zaplaceno. Policisté ale při odposleších zachytili, jak při jednání manažeři Metrostavu mluví o penězích pro Korytáře, aby nebránil vyplacení dotací na rekonstrukci kostela.

"O tom, že jsem žádal peníze na Metrostavu, (Korytář) nevěděl," uvedl ve výpovědi Pergler, který se s Korytářem znal. Obžalovaný tehdejší marketingový specialista Metrostavu Jan Petráň dnes u soudu nabízení úplatku Perglerovi popřel. Podle něj Pergler přišel s tím, že mu Metrostav dluží asi 400.000 korun, protože zapomněl vyfakturovat montáž oken na jiné zakázce, a žádal její vyplacení.

Výpověď podnikatele vnímá hejtman ve svůj prospěch.

Další den u soudu. Pan soudce právě přečetl výpověď Jakuba Perglera. Ten říká, že si úplatek pro pana Korytáře chtěli rozdělit mezi sebe on a lidé z Metrostavu. Jsem rád, že jasně zaznělo, že lidé uvedení v tolikrát zmiňované tabulce nemuseli o žádných úplatcích vůbec vědět... pic.twitter.com/EhyPBwAqp2

— Martin Půta (@MartinPuta) 11. března 2019

"Pan Pergler vypověděl, že Jan Korytář nevěděl o tom, že jeho jméno je uvedeno v nějaké tabulce úplatků, že Janu Korytáři nikdo úplatek nenabídl a že úplatek pro něj si chtěli rozdělit on, tedy Jakub Pergler, a manažeři z Metrostavu mezi sebe ... Jsem rád, že někdo řekl, že někteří lidé mohli být v tabulce napsaní, aniž by jim někdo někdy úplatek nabídl," uvedl hejtman v prohlášení, které dnes zaslal ČTK.

Související

Martin Kuba (ODS)

Jihočeský hejtman Kuba zůstane v čele Asociace krajů, změnil se místopředseda

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který vystřídá Iva Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Oba dva představitelé byli dnes na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor řekla ČTK mluvčí asociace Hana Brožková.
Martin Půta

Půta se poučil z korupční kauzy. Jinak bych už možná nebyl hejtmanem, řekl

Deset let stojí v čele Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), a to navzdory tomu, že osm let figuruje v korupční kauze spojené s financováním projektů dotovaných z evropských fondů nejprve jako obviněný, později jako obžalovaný. Hejtmanů, kteří by byli tak dlouho ve funkci, není mnoho. Tři volební období působil ve funkci hejtmana Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), třetí volební období je hejtmanem také Martin Netolický v Pardubickém kraji.

Více souvisejících

Martin Půta Geotermální energie pro občany (GEPO) Liberecký kraj soudy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Aktualizováno před 10 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 26 minutami

Aktualizováno před 42 minutami

před 42 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy