Pražská koalice v první vážně krizi, spor o byty se vyostřuje

Avizovaný záměr Pirátů odhalovat prázdné investiční byty v Praze s pomocí elektroměrů považuje předseda TOP 09 Jiří Pospíšil za první vážnou krizi v koalici Pirátů, Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) a Prahy Sobě. Pospíšil to dnes řekl novinářům. Nelíbí se mu obsah návrhu, který pokládá za "levicový experiment", a také to, že se o něm koaliční partneři dozvěděli z médií. TOP 09 bude kvůli postupu Pirátů a Prahy Sobě požadovat smírčí jednání. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) je na zahraniční cestě a kauzu nyní komentovat nechtěl. Podle lídra Prahy Sobě Jana Čižinského o krizi nejde a koalice najde řešení.

Plán, o kterém Hřib informoval v úterý na webu Aktuálně.cz, má vytipovat v Praze soukromé byty, které si většinou zahraniční vlastníci koupili pouze jako investici a nikdo v nich nebydlí. Těm by mohla hrozit vyšší daň z nemovitosti, v první fázi je nicméně cílem zjistit, kolik takových bytů je. K tomu by měla sloužit data poskytnutá firmou PRE z elektroměrů.

Proti plánu se ostře vymezila opoziční ODS, ale i koaliční TOP 09. "Považuji to za první vážnou krizi této koalice. Je to pro nás fatální obsahem i formou, jakou se o tom dozvídáme," uvedl dnes Pospíšil. "Pro nás je nepřijatelné, abychom i do budoucna měli číst v novinách o levicových experimentech, které měla v programu KSČM," doplnil.

Rada podle něj nic takového neprojednávala, o podobném plánu slyšeli zástupci TOP 09 poprvé a dosud se v koalici řešilo pouze lepší využití bytů v obecním vlastnictví. Primátorovi se Pospíšil chystá zaslat oficiální dopis vyzývající ke koaličnímu smírčímu jednání.

První náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) k tomu dodal, že k problému prázdných soukromých bytů existují dvě teorie. Podle první je jich mezi investičními byty většina, podle druhé je naopak většina nájemního trhu v Praze tvořena byty kupovanými na investice a těch prázdných je mezi nimi minimum. Podle názoru Hlaváčka platí spíše druhá varianta a bytové situaci v Praze by mnohem více pomohlo, kdyby se zvýšila nabídka nových bytů.

Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) k tomu doplnil, že plán zjišťování prázdných bytů podle spotřeby elektřiny je nereálný i prakticky. "PRE určitě nemůže poskytovat data o elektroměrech konkrétních fyzických nebo právnických osob," uvedl. Dodal, že data by zřejmě bylo možné získat jenom o celých oblastech. Navíc by nebyla moc přesná a těžko by se filtrovali lidé například na delší dovolené.

Primátor Hřib je v tuto chvíli na pracovní cestě na Tchaj-wanu. Po vedoucí svých poradců vzkázal, že k věci již bylo vše podstatné řečeno a o zvyšování daní nepadlo ani slovo. Nyní se prý musí zabývat podstatnými věcmi a k postupu Pospíšila se případně vyjádří až po svém návratu v pondělí. 

Radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) doplnil, že jde o nepochopení, Piráti zdanění nenavrhují a pokud by ho navrhli, samozřejmě by to projednali v koalici. "Pan Pospíšil tedy zřejmě nepochopil, že z naší strany žádný návrh nepadl, ačkoliv jsme se mu to snažili opakovaně vysvětlit," uvedl. Data z elektroměrů má podle něj PRE dodat po katastrech, takže se město dozví, že třeba v Bubenči je 10 procent prázdných bytů. "Těžko lze mluvit o nějakém šmírování," uvedl.

Podle lídra Prahy Sobě Jana Čižinského se o žádnou krizi nejedná. "Rádi to probereme, od začátku v pražské koalici každý týden společně rozumně diskutujeme a budeme to dělat i nadále. A jsem si jistý, že najdeme společnou řeč i ve zvyšování dostupnosti bydlení, protože Pražané právě to od nás očekávají," napsal ČTK.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Nová koalice si řešení tohoto problému určila jako prioritu. Chce se zaměřit na nabídku dostupného bydlení přímo od města i na podporu výstavby developery i dalšími stavebníky, například bytovými družstvy. Koalice se nyní pře i o další postup v privatizaci bytů - Piráti a Praha Sobě chtějí ukončit i již schválené odprodeje bytů nájemníkům, zatímco Spojené síly prosazují dokončení těch již slíbených.

Související

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha Jiří Pospíšil Zdeněk Hřib Česká pirátská strana Praha sobě (sdružení) Spojené síly pro Prahu (TOP 09 STAN a KDU-ČSL) Jan Čížinský

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Biden se postavil ICC: Izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy není genocida

Americký prezident Joe Biden v pondělí popřel, že izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy je genocida. Reagoval na několik obvinění vůči Izraeli na půdě Mezinárodního trestního soudu (ICC), informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy