Zeman rozlítil žalobce výrokem o Ištvanovi. Ovčáček je vzápětí usadil

Unie státních zástupců (USZ) se dnes ostře ohradila proti čtvrtečním kritickým výrokům prezidenta Miloše Zemana vůči šéfovi olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvanovi. V prohlášení výroky označila za nepodložené i za prokazatelně nepravdivé. Podle unie podrývají důvěru veřejnosti ve výkon spravedlnosti. Hrad označil vyjádření unie za zbytečně hysterické, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident na svých slovech trvá.

Zeman se k práci Ištvana vyjádřil v rozhovoru pro TV Barrandov, a to v souvislosti s nedávným policejním zásahem v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že kauza možná neskončí rozsudkem a že v takovém případě by měl být Ištvan odvolán z funkce. Podle Zemana se chce Ištvan současným případem rehabilitovat po zásahu na úřadu vlády, který souvisel s kauzami kolem šéfky premiérova kabinetu Jany Nečasové (dříve Nagyové).

"Unie státních zástupců se kategoricky ohrazuje proti tomu, aby hlava státu bez znalosti konkrétní trestní kauzy ještě v čase přípravného řízení předjímala její výsledek a věc hodnotila jako selhání státního zastupitelství," uvedl ve svém prohlášení výkonný výbor USZ.

Unie se kategoricky ohrazuje proti výrokům prezidenta Miloše Zemana. https://t.co/pXqFpsQo3z

— Unie stát. zástupců (@UnieSZ) 29. března 2019

"Pokud jde o zásah na úřadu vlády v roce 2013, tvrzení Miloše Zemana o tom, že jediným výsledkem jsou nezdaněné kabelky, je prokazatelně nepravdivé. V březnu letošního roku byli Jana Nagyová (dnes Nečasová) a bývalí příslušníci Vojenského zpravodajství pravomocně odsouzeni za zneužití tajné služby ke sledování soukromých osob," dodala unie.

Ovčáček dnes ČTK napsal, že prohlášení USZ je zbytečně hysterické. "Pan prezident samozřejmě na svých slovech trvá," dodal.

Policejní zásah na antimonopolním úřadu souvisí s údajným ovlivňováním tendru na výběr mýta. Prezident Zeman se už dříve zastal šéfa ÚOHS Petra Rafaje, když uvedl, že důvodem k Rafajově odchodu by měl být až pravomocný rozsudek.

Policie zasahovala na úřadu a také v sídle firmy Kapsch 7. března, nikoho neobvinila. Svou roli v případu a schůzky s Rafajem a ředitelem Kapsche musel ve Sněmovně vysvětlovat místopředseda vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Ivo Ištvan Jiří Ovčáček prezident čr Unie státních zástupců

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy