To jsou nervy. Klaus mladší se vysmál snahám o jeho odvolání, šéfem školského výboru zůstává dál

Když ODS vyhodila ze svých řad poslance Václava Klause mladšího, vyzvala ho zároveň, aby odešel z postu předsedy sněmovního školského výboru. Křeslo totiž podle dohod o rozdělení funkcí v dolní komoře patří právě ODS. Dnes by měl být zvolen nový předseda, Klaus mladší to ale nese s klidem.

Členové školského výboru by dnes měli na své schůzi zvolit nového předsedu. Stát by se jím měl poslanec ODS Martin Baxa, který vystřídá právě Václava Klause mladšího.

Sám Klaus ale dává najevo, že jej tato situace příliš netrápí. „To jsou nervy. Mladší syn Kuba (16) dnes večer se Spartou o první místo v dorostenecké lize basketu. Ilustrační foto 10 let dozadu (začínal na Admiře s fotbalem jako klouček) a podprahová kampaň pro voliče z Ostravy - vidíte ty barvy?“ žertuje na facebooku Klaus.

Pak se „jen tak mimochodem“ vyjádřil i k hlasování ve školském výboru. „Mezitím se mě ještě poslanec Baxa (ODS) s poslankyní Valachovou (ČSSD) pokusí odvolat z čela Školského výboru, ale to mě tak nenervuje, jak ten večerní zápas,“ vzkázal Klaus mladší ještě před hlasováním.

Ukázalo se ovšem, že se o své křeslo zatím bát nemusí. Baxa v tajné volbě dostal jen 6 z 21 hlasů. Některým členům výboru se totiž nelíbilo, že Baxa je zároveň také plzeňským primátorem, krajským zastupitelem a místopředsedou ODS. Poukazovali na to, že post předsedy školského výboru je časově náročný. 

Na Skolskem vyboru jsem pres sve vytky ke kumulaci funkci pana Baxy nakonec hlasoval pro nej, nicmene dostal pouze 7 hlasu z 22. Bezi druhe kolo, vypada to, ze si Klaus sve kreslo predsedy ponecha.

— Lukáš Bartoň | Pirát (@BartonPirat) 3. dubna 2019

„ODS bere na vědomí tento mocenský krok dalších parlamentních stran a bude na něj při svém dalším postupu v PS adekvátně reagovat," uvedl po hlasování předseda ODS Petr Fiala. „Svým rozhodnutím zavedli členové školského výboru nové zvyky v PS: kádrování kandidátů jiných stran a nerespektování pravidel. Je to prolomení dosavadních zvyklostí v PS i porušení pravidla poměrného rozdělení míst v čele výborů," dodal. 

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Martin Baxa

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy