Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.

"Přestože jsme rozhodnutím předsedy Trikolóry překvapeni, přesto ho umíme lidsky pochopit," uvedlo předsednictvo ve svém usnesení. Klaus podle nich vybudoval zcela nové politické hnutí a podařilo se mu obklopit lidmi, kteří si nezbytnost existence takového subjektu uvědomují. "Společně jsme vtiskli našemu hnutí jasný, zřetelný a především pro tuto zemi nesmírně potřebný politický program. Jeho práce v Poslanecké sněmovně je velmi důležitá a prospěšná pro naši zemi," dodali.

Uvedli, že hnutí i nadále bude pokračovat v přípravě na volby, a to i se svými partnery. Nedávno se Trikolóra domluvila na společné kandidatuře do sněmovních voleb se Soukromníky a Svobodnými. "Své závazky vůči partnerům, se kterými jsme se spojili, naplníme. Dnes jsme spolu telefonicky komunikovali, takže budeme pokračovat dál," řekla Majerová Zahradníková

Dodala, že vedení strany se ujala na základě stanov hnutí. Celorepublikový sněm se podle ní uskuteční až po volbách. Zda po nich bude kandidovat na post předsedkyně, je podle ní předčasná otázka.

Poslanec Klaus ve svém prohlášení dnes uvedl, že odejde z čela strany, nebude kandidovat do Sněmovny a ukončí veřejné aktivity. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní. Jeho otec, bývalý prezident Václav Klaus by jeho odchod z politiky považoval za velkou ztrátu. Odpoledne uvedl, že se synovo rozhodnutí ještě pokusí zvrátit.

V prohlášení Klaus mladší uvedl, že Trikolóra dosáhla v krajských volbách 3,4 procenta hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, má i peníze na kampaň. "Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce," vysvětlil, proč se nechce ve volbách angažovat. I nadále si stojí za tím, co jako předseda hnutí hájil.

Trikolóru založil poslanec Klaus mladší v roce 2019 poté, co byl vyloučen z ODS i jejího poslaneckého klubu.

Související

Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.
Václav Klaus ml.

Odchod Klause mladšího může souviset s plány jeho otce, míní politolog

Odchod poslance a předsedy Trikolóry Václava Klause mladšího z politiky může souviset s politickými plány jeho otce, bývalého prezidenta Václava Klause. Myslí si to politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josef Mlejnek. Podle Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně jde o politický příběh nenaplněné kariéry. Politologové to dnes řekli na dotaz ČTK.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Trikolóra hnutí občanů Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra)

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy