Odchod Klause mladšího může souviset s plány jeho otce, míní politolog

Odchod poslance a předsedy Trikolóry Václava Klause mladšího z politiky může souviset s politickými plány jeho otce, bývalého prezidenta Václava Klause. Myslí si to politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josef Mlejnek. Podle Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně jde o politický příběh nenaplněné kariéry. Politologové to dnes řekli na dotaz ČTK.

Klaus mladší nepovede hnutí, které založil v roce 2019, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Podle Kopečka Klaus mladší začínal v ODS jako člověk s velkou podporou, což dokázalo i velké množství preferenčních hlasů ve sněmovních volbách v roce 2017. Jako poslanec patřil k velmi výrazným a zároveň značně radikálním tvářím Parlamentu. "Po rozchodu z ODS se ale ukázalo, že start jeho nového politického projektu bude mnohem těžší, než čekal. Zjevně to hraje roli v jeho rozhodnutí skončit v politice, i když asi nějaký vliv měly i osobní důvody, které na svém statusu zmiňuje," poznamenal Kopeček.

Klausovi mladšímu se toho v politice mnoho nepovedlo, míní Mlejnek. Ohledně dalšího osudu Trikolóry či toho, zda může Klausův konec v politice ve volbách pomoci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), chce počkat na další vývoj. "Václav Klaus starší totiž v poslední době výrazně naznačoval, že hodlá opět vstoupit do politiky, ba vést nějakou novou stranu. Odchod syna tak může souviset s politickými plány jeho otce - neúspěšný syn má otci uvolnit místo pro jeho comeback," konstatoval.

Podle Kopečka může SPD na Klausově odchodu určitě vydělat. "Projekt Trikolóry stál na Klausovi, těžko čekat, že má jeho strana větší šanci se prosadit bez něj. V prostoru napravo od ODS v tuto chvíli ztrácí Tomio Okamura jediného většího konkurenta," dodal politolog.

Trikolóru založil někdejší poslanec ODS předloni poté, co byl vyloučen z ODS i jejího poslaneckého klubu. Počátkem letošního března podepsali předsedové Trikolóry, Strany soukromníků a Svobodných dohodu o dlouhodobé spolupráci. Klaus mladší tehdy ČTK řekl, že teprve podle podoby nového volebního zákona se rozhodnou, zda vytvoří volební koalici či zda bude kandidovat jedna ze stran a ostatní ji podpoří. Uvedl tehdy také, že on sám se bude o hlasy voličů ucházet v Praze.

Exprezident Klaus starší o víkendu v prohlášení vyzval, aby se pro letošní sněmovní volby spojily strany, kterým záleží na občanských svobodách. Zmínil například SPD a Trikolóru. Zároveň varoval před radikální levicí, za kterou označuje Piráty.

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Trikolóra hnutí občanů Václav Klaus Lubomír Kopeček

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy