Novým senátorem bude Smoljak (STAN), či Jarolím (ODS). Rozhodne 2. kolo

Novým senátorem za Prahu 9 bude její starosta Jan Jarolím (ODS), nebo scenárista David Smoljak (za Starosty). Voliči jim v prvním kole doplňovacích voleb, které dnes skončilo, dali přednost před dalšími osmi kandidáty. K volbám přišlo 18,48 procenta oprávněných voličů. Vyplývá to z výsledků, které Český statistický úřad zveřejnil na volebním webu. O tom, kdo z dvojice nahradí Zuzanu Baudyšovou (za ANO), která na mandát rezignovala ze zdravotních důvodů, se rozhodne za týden ve druhém kole. Její nástupce bude zvolen na zbytek jejího funkčního období, tedy do října příštího roku.

Jarolím, kandidát ODS s podporou KDU-ČSL, získal 24,25 procenta hlasů a Smoljak 23,53 procenta. Nynější volební účast byla výrazně nižší než v roce 2014, kdy v prvním kole hlasovalo pro svého kandidáta do Senátu 37,14 procenta lidí. Tehdy však nešlo o doplňovací volby.

Jarolím dnes uvedl, že o celkové vítězství ve volbách bude muset ještě zabojovat. "Ale myslím si, že to za to stojí," řekl ČTK. Uvedl, že k tomu, aby se snažil o vítězství, ho opravňují jeho znalosti, které získal coby starosta o potížích obcí a pražských městských částí například ve vztahu ke státu.

Pogratuloval jsem dnes Janu Jarolímovi k postupu do druhého kola senátních voleb. Znám ho jako čestného a pracovitého člověka, který by byl v Senátu velkou posilou. Pokud volíte v obvodu č. 24, podpořte příští týden Jana Jarolíma, který bude rozumným hlasem proti levicové vládě.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 6. dubna 2019

Své nadšení s ohledem na druhé kolo brzdil i Smoljak. "Mám radost, ale je to dneska taková přestávka a zítra (v neděli) začíná druhé jednání," řekl ČTK Smoljak. V kampani chce dál mluvit s voliči, rovněž předpokládá, že bude obhajovat svůj program a stanovisko v rozhovoru s novináři. Jarolímův tým se o podobě kampaně teprve bude radit.

Gratuluji Davidu Smoljakovi k úspěchu v prvním kole senátních voleb a doufám, že to za týden dotáhne do vítězného konce?.

— Jiří Drahoš (@jiridrahos1) 6. dubna 2019

V poli poražených skončili mimo jiné bývalí senátoři Eva Syková a Libor Michálek, kteří se pokoušeli o návrat do horní komory i loni na podzim. Bývalá senátorka za ČSSD Syková tehdy obhajovala mandát za ANO, nyní kandidovala za uskupení Pro Zdraví a Sport. Michálek se o totéž pokoušel jako kandidát Pirátů, nyní za hnutí Vize pro Česko.

O přízeň voličů se ucházel rovněž učitel Petr Daubner (Piráti), který s 13,94 procenta hlasů skončil na třetím místě. "Třetí místo nepovažuji za neúspěch. I díky měsíční kontaktní kampani se mi podařilo porazit celou řadu silných kandidát," sdělil kandidát Pirátů, jehož podporovali také Zelení a ČSSD. Pogratuloval kandidátům postupujícím do volebního finále.

Za ANO kandidoval bezpečnostní expert a pedagog Martin Hrubčík, který získal 12,46 procenta hlasů. Vzhledem k tomu, že do druhého kola nepostoupil, je jasné, že hnutí ANO místo po Baudyšové neobhájí.

Kromě Jarolíma, Smoljaka, Daubnera a Hrubčíka nikdo z dalších kandidátů nezískal ani deset procent hlasů. TOP 09 do voleb o senátorské křeslo postavila předsedu České společnosti pro rozvoj bydlení Martina Kroha. SPD do voleb ze svých řad vyslala živnostníka Pavla Pešana, komunisté svého prvního místopředsedu Petra Šimůnka. Bývalý poslanec ČSSD a primář interny z Nemocnice Na Bulovce Jiří Koskuba kandidoval za Českou Suverenitu.

Volební obvod Praha 9 zahrnuje vedle Prahy 9 bez Hrdlořez, Hloubětína a části Malešic také Prahu 14, Prahu 19, Prahu 20, Prahu 21, Běchovice, Dolní Počernice, Klánovice, Koloděje, Satalice a Vinoř. Poslední volební okrsek dnes statistici podle mluvčího Jana Cieslara zpracovali v 15:51 a v pondělí předají výsledky hlasování Státní volební komisi. Druhé kolo voleb se uskuteční příští pátek a sobotu.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Praha David Smoljak Volby ODS Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 4 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

Válka na Ukrajině: Rusové tvrdí, že dobyli další obec u Charkova

Moskva v sobotu uvedla, že její jednotky obsadily další obec v Charkovské oblasti, kde minulý týden zahájily novou ofenzivu. Konkrétně má jít o vesnici Starycja. Kyjev to zatím nijak nekomentoval. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy