Proč skončila ministryně průmyslu? Známý ekonom to Novákové spočítal

Marta Nováková končí ve funkci ministryně průmyslu a obchodu. Proslavila se výrokem, podle něhož za vysoké ceny mobilních dat si Češi můžou sami. Následně vykázala z ekonomické konference zástupce Tchaj-wanu na pokyn čínských diplomatů. Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda pro EuroZprávy.cz její působení zhodnotil.

Ekonom popsal, jak hodnotí z pohledu ekonomické teorie kontroverzní výrok ministryně Nováková ohledně drahých dat. Uživatelé v Česku se na nich podíleli tím, že data málo využívali a často se připojovali na wi-fi.

"I pokud by měla Nováková pravdu, a operátoři s vyšším objemem stahovaných dat budou moci zlevnit, jedná se až o krok „B“. Nejprve musí nastat krok „A“. Operátoři musí zlevnit za cenu vlastní ztráty, a dát tak  lidem podnět, aby data začali více využívat. Nikdo jiný ten podnět nedá. A lepší podnět než zlevnění neexistuje. Byť ani účinek zlevnění není  okamžitý. Ministryně Nováková tedy objektivně řečeno neprokázala příliš smyslu pro chápání elementární ekonomie, což by se osobě v jejím postavení stávat opravdu nemělo," uvedl ekonom v prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici. 

Ještě kontroverznější bylo vykázání Tchaj-wanského zástupce ze schůzky se zahraničními investory. Nováková tak ihned zareagovala na požadavek čínského velvyslance. Obdobné požadavky mají Číňané běžně, ale jen málokdo jim vyhoví. Ministryně argumentovalo snahou neohrozit čínské investice v Česku, jenže i v tomto případě se jedná o neznalost ekonomických dat.

"Z hlediska výše investic, které v tuzemském zpracovatelském průmyslu obě ekonomiky uskutečnily, je takové vykázání pikantní. Čína totiž ke konciroku 2017, za který jsou k dispozici nejaktuálnější příslušná data,  vykazovala stav přímých investic v českém zpracovatelskémprůmyslu ve výši zhruba 410 milionů korun. Tchaj-wan měl tou doboudo našeho zpracovatelského průmyslu nainvestováno 5,69 miliardykorun, tedy bezmála 14krát více," popsal mýtus o čínských investicích Kovanda. 

Nováková se tak zachovala nejen neomaleně k zástupci Tchaj-wanu a neuvěřitelně servilně k nátlaku ze země, kde jsou porušována lidská práva, ale také ohrozila ekonomické zájmy země. 

"Končící ministryně měla smůlu na kauzy, na které jsou Češi vysoce citliví, ať už se jedná právě o drahá mobilní data či růst čínského vlivu v tuzemské politice. Pro vládu se tak z hlediska její důvěryhodnosti u voličstva stala přítěží, což o jejím konci rozhodlo. Zatímco v případě současně odcházejícího ministra dopravy Dana Ťoka lze jeho přehmaty zakrýt i délkou působení ve funkci a několika pozitivními kroky, které za tu dobu takřka nutně musel učinit, v případě ministryně Novákové se zkrášlujícího střípku do mozaiky jejího působení v ministerské funkci jaksi nedostává," zmínil ve svém hodnocení ekonom Lukáš Kovanda i dalšího končícího ministra Dana Ťoka.

Související

Energetika, ilustrační fotografie

Čechům na podzim výrazně zdraží elektřina

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy - Cena emisních povolenek Evropské unie se blíží svému historickému maximu. Hodnota referenčního kontraktu včera uzavřela obchodování na ceně takřka 57 eur za ekvivalent tuny oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší. Jen v letošním roce tak emisní povolenky EU zdražily o takřka 75 procent. Podle německé banky Berenberg se do konce letošního roku budou povolenky prodávat za zhruba 110 eur.

Více souvisejících

Lukáš Kovanda - Marta Nováková (ministryně) ministerstvo průmyslu Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy