Konec zookoutků s tygry či lvy? Ministerstvo sepsalo novelu zpřísňující chov šelem

Ministerstvo zemědělství poslalo vládě novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, o které začalo mluvit poté, co celníci loni na několika místech v Česku našli tělo usmrceného tygra a tygří produkty jako masox a tygří víno. Novela má přispět k vyšší ochraně zvířat a zakazuje například rozmnožování vybraných šelem a lidoopů v zájmových chovech, jejich venčení na veřejnosti nebo koutky, kde se lidé můžou, obvykle za poplatek, s těmito zvířaty mazlit. V tiskové zprávě to dnes sdělil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Lucie Hemrová z organizace Svoboda zvířat ČTK v reakci sdělila, že návrh je z hlediska zajištění potřebných podmínek života zvířat v cirkusech naprosto nedostatečný.

Podle ministerstva jsou největší problémy v neodborných zájmových chovech zvířat, která vyžadují zvláštní péči, jako jsou šelmy, jedovatí hadi, krokodýli a z ptáků například sovy nebo dravci. Pro jejich domácí chovatele se proti zpřísní i další podmínky. Vedle rozmnožování nebudou moci tato zvířata ani přivážet do ČR ze zahraničí.

Chovatelé budou muset také absolvovat kurz zaměřený na péči o uvedené druhy zvířat a chov budou moci zahájit až po nabytí právní moci rozhodnutí o povolení chovu. K žádosti o jeho vydání budou muset doložit souhlas stavebního úřadu, že stavba je způsobilá pro chov.

Novela se vztahuje také na veřejná vystoupení zvířat v cirkusech, televizi nebo filmu, pro která bude nutná licence od Státní veterinární správy. "Každý, kdo bude chtít pořádat veřejné vystoupení s vybranými druhy šelem (tj. všechny druhy velkých koček, puma americká, rys, gepard, všechny druhy medvědovitých a hyenovitých šelem, vlk obecný a pes hyenový) nebo je rozmnožovat za účelem veřejného vystoupení, bude nově muset získat speciální licenci. Tu budou muset mít nejen cirkusy, ale i další subjekty jako televize či film," uvedl mluvčí.

Nově bude i rozšířen zákaz drezury na mláďata delfínů a slonů, dosud se vztahoval na primáty, ploutvonožce, některé kytovce, nosorožce, hrochy nebo žirafy.

Šelmy ani lidoopy už nebude možné v zájmových chovech rozmnožovat, pumu či lva na vodítku už také nepotkáme. Pro veřejná vystoupení (cirkusy, film apod.) bude nutná licence, kterou bude udělovat Státní veterinární správa. https://t.co/5PMVJiPayC

— Zemědělství ČR (@MZeCr) 11. dubna 2019

Podle veterinářů zhruba tři procenta chovatelů šelem chybuje v oblasti pohody zvířat. U hospodářských zvířat dlouhodobě chybuje zhruba sedmina hospodářů, u zájmových chovů obecně to bylo loni 22 procent.

Veterináři přitom doufají, že novela pomůže zabránit i případům podobným tomu, co se stal ve Zděchově na Vsetínsku, kde devítiletý lev v březnu zabil svého chovatele. Neštěstí se stalo v kotci uvnitř oploceného výběhu, který byl v obci bez stavebního povolení. Lva i lvici, kterou muž také choval, zastřelili policisté, aby se mohli k chovateli dostat.

Na kauzu nelegálního porážení tygrů a obchodu s částmi jejich těl už loni ministerstvo životního prostředí reagovalo tím, že zakázalo komerční vývoz tygrů z ČR do zemí mimo EU. Před soudem se v kauze nyní zpovídají tři lidé, kterým za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty hrozí trest do pěti let vězení.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Ministerstvo zemědělství Tygři zákony týrání zvířat

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 26 minutami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy