Zeman trvá na svém, opět navrhl Křečka a Koudelku jako zástupce ombudsmanky

Prezident Miloš Zeman opět navrhl na zástupce veřejného ochránce práv Stanislava Křečka a Zdeňka Koudelku. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ombudsmančina zástupce musí zvolit Sněmovna, oba navržené ale poslanci už dříve odmítli. Zeman je i nadále přesvědčen o tom, že jde o vhodné kandidáty, zdůvodnil svůj opakovaný návrh.

O zástupci veřejného ochránce práv rozhodovala Sněmovna v dvoukolové volbě v březnu. Poslanci v ní nepodpořili ani Křečka a Koudelku navržené prezidentem, ani právničku Markétu Seluckou a bývalou ústavní soudkyni a senátorku Elišku Wagnerovou, jejichž jména předložil Senát. Křečkovi šestileté funkční období zástupce ombudsmana skončilo 5. dubna.

Zeman Sněmovně napsal, že si je vědom, že poslanci jeho kandidáty nezvolili. Je ale přesvědčen o tom, že jsou vhodnými kandidáty, kteří splňují zákonné podmínky a ze své dosavadní praxe mají rozsáhlé praktické zkušenosti a odborné právní znalosti, "které zaručují, že jsou schopni kvalifikovaným způsobem poskytovat ochranu jednotlivcům před nespravedlivým jednáním nebo nečinností veřejné správy".

Dodal, že zvolení Křečka by bylo "zárukou zachování kontinuity dosavadní činnosti instituce", protože současné ombudsmance Anně Šabatové vyprší příští rok její funkční období.

Koudelka dostal v prvním kole tajné volby z navržených kandidátů nejméně hlasů, 14 ze 175 odevzdaných. Wagnerovou podpořilo 17 poslanců. Do finále se tak dostal Křeček díky 26 hlasům a Selucká se 45 hlasy. V druhém kole získal Křeček 25 ze 161 odevzdaných hlasů, děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Selucká pak 63 hlasů.

Prezident republiky Miloš Zeman navrhl v úterý dne 16. dubna 2019 Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky JUDr. Stanislava Křečka a doc. JUDr. Zdeňka Koudelku, Ph.D., k volbě zástupce veřejného ochránce práv: https://t.co/EjTL4Fp7fc

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 16. dubna 2019

Zeman už v minulosti prosazoval Křečka na funkci veřejného ochránce práv. Poslanci ale tehdy dali přednost právě Šabatové.

Křeček byl předsedou Sdružení nájemníků ČR. Členství v sociální demokracii přerušil až v roce 2013 kvůli zvolení zástupcem veřejného ochránce práv. V roce 1998 se ukázalo, že Křeček řadu let neoprávněně používal titul JUDr. Až později složil rigorózní zkoušku, a titul doktora práv tak řádně získal.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Zdeněk Koudelka Stanislav Křeček Anna Šabatová prezident čr

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 12 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy