Solidarita s Notre-Dame: Rozezní se svatovítské zvony, poslanci poslali dopis do Francie

Zhruba polovina z 200 poslanců dnes v kuloárech Sněmovny podepsala dopis předsedovi francouzského Národního shromáždění Richardu Ferrandovi. Poslanci v něm vyjádřili solidaritu a soucit s Francouzi po požáru katedrály Notre-Dame, který vypukl v pondělí večer a v úterý dopoledne se jej podařilo uhasit. Shořela střecha, zřítila se část klenby a vysoká věž, nicméně většinu uměleckých a liturgických předmětů se podařilo zachránit.

"My, níže podepsaní poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, vyjadřujeme solidaritu a soucit s občany Francie, kteří v důsledku ničivého požáru pařížské katedrály Notre-Dame prožívají těžké chvíle. Škody na jedinečném kulturním dědictví představují ztrátu nejen pro Francii, ale i pro nás a pro celou Evropu," stojí v dopise.

"Vyjádřením naší solidarity chceme dát odvahu francouzskému lidu k obnově katedrály, ale i vyjádřit připravenost ke konkrétní pomoci z České republiky," píše se dále.

Prezident Miloš Zeman napsal svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi, že Pražský hrad je připraven prostřednictvím svých restaurátorských dílen a ateliérů pomoci Paříži s obnovou katedrály. Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý sdělil, že česká vláda je připravena pomoci i finančně, čeká ale na rozhodnutí francouzské vlády o postupu rekonstrukce a organizování sbírky.

Podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) může ČR pro obnovu chrámu nabídnout pomoc odborníků, jeho úřad pracuje na uspořádání veřejné sbírky. Pomoci s obnovou Notre-Dame by mohli například čeští restaurátoři nebo odborníci z Metodického centra konzervace Technického muzea v Brně, kteří mají zkušenosti s opravami vyhořelého slovenského hradu Krásná Horka.

Zvony pražské katedrály svatého Víta se dnes večer na deset minut mimořádně rozezní. Svatovítští zvoníci tak chtějí dát najevo smutek nad ničivým požárem pařížské katedrály Notre-Dame a vyjádřit solidaritu s neštěstím sesterského chrámu, sdělil ČTK hlavní zvoník svatovítské katedrály Tomáš Stařecký. Mimořádné zvonění začne v 18:50. Stane se tak přesně 48 hodin po vzniku ničivého požáru katedrály Notre-Dame. Ze stejného důvodu se dnes rozezní zvony na dalších evropských kostelech.

"Zvony katedrály svatého Víta se v symbolickém souzvuku se zvony katedrál nejen z celé Francie, ale i dalších zemí snad ještě nikdy nerozezněly tak tklivým hlasem, jako tomu bude dnes vpodvečer," uvedl Stařecký. Dodal, že zvonit se bude třemi velkými zvony - Dominikem, Janem Křtitelem a Václavem, které doprovodí zvon Josef.

Svatovítské zvony se rozeznívají jen mimořádně při významných příležitostech. Zazněly například při úmrtí prezidenta Václava Havla nebo papeže Jana Pavla II. Zvonily také na počest českých vojáků padlých na zahraničních misích nebo při zvolení nového papeže.

Požár v katedrále Notre-Dame vypukl v pondělí, předpokládá se, že šlo o nehodu. Oheň se podařilo zcela uhasit v úterý. Výrazně poškozená je konstrukce chrámu a téměř kompletně jsou zničeny dřevěné krovy kostela.

Související

Více souvisejících

požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019) Poslanecká sněmovna Katedrála sv. Víta Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy