Babiš navrhne Benešovou na ministryni. Zemanova poradkyně proslula výrokem o justiční mafii

Odcházejícího ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) nahradí současná poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová. Hrad uvedl, že ji jmenuje 30. dubna. Premiér Andrej Babiš (ANO), který bývalou nejvyšší státní zástupkyni nominoval, v tiskové zprávě napsal, že Benešová má předpoklady pokračovat ve stabilizaci justičního prostředí, v potírání korupce a klientelismu a v omezování působení exekuční mafie.

"Paní Benešová je známá svým dlouholetým bojem proti korupci a nekalým praktikám, proslula i výrokem o justiční mafii. (...) Díky svým dlouholetým zkušenostem má velmi dobré předpoklady být úspěšnou ministryní," napsal Babiš.

Ministr Kněžínek oznámil svou rezignaci dnes. Premiérovi o ní řekl v pondělí, uvedl. Totéž sdělil i Babiš. "Jeho působení v tomto resortu bylo dohodnuto od začátku jako dočasné, proto pro mne jeho rozhodnutí nebylo překvapením," komentoval premiér Kněžínkův krok.

Za 16 měsíců si A.Babiš vybral už čtvrtého ministra spravedlnosti. Jaký úkol musí splnit, aby se ve funkci udržel(a)? Už si o tom i čápi povídají ...

— Zbyněk Stanjura (@Zbynek_Stanjura) 18. dubna 2019

Kněžínek se zařadí zpět na svou předchozí pozici na úřadu vlády, což je odborný náměstek pro řízení Sekce Legislativní rady vlády. "Tato pozice nebyla obsazena právě proto, že se celou dobu počítalo, že se na ni pan Kněžínek po svém angažmá na ministerstvu spravedlnosti vrátí," sdělil Babiš.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na twitteru informoval, že Zeman Benešovou jmenuje v úterý 30. dubna na Hradě společně s novým ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem a ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem.

Benešová už ministerstvo spravedlnosti v minulosti vedla, a to jako členka úřednické vlády Jiřího Rusnoka od července 2013 do ledna 2014. Byla také poslankyní za ČSSD a místopředsedkyní strany. V minulosti na sebe výrazně upozornila, když označila svou nástupkyni na postu nejvyšší státní zástupkyně Renatu Veseckou a další představitele justice za mafii.

Související

Více souvisejících

Marie Benešová Andrej Babiš Vláda ČR Jan Kněžínek Ministerstvo spravedlnosti Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 31 minutami

před 49 minutami

před 57 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy