Komunisty jsme měli zakázat. Politici zuří kvůli restitucím, ozval se Drahoš i další známé tváře

Opoziční politici i někteří senátoři se netají tím, že zdanění restitucí považují za zásadní chybu.někteří poukazují na to, že se politici ohání křesťanskými hodnotami, které ale následně hlasováním o restitucích popírají. Ozvali se i senátoři, kteří připomněli, že bude následovat ústavní žaloba.

„Kvůli uprchlické krizi se mnozí politici odkazují na křesťanské tradice. Ale když dojde na církevní restituce, křesťanské tradice jsou tytam. Vadí nám útlak křesťanů na Srí Lance či muslimů na Novém Zélandu, a přitom náboženským skupinám sami chystáme křivdu #CirkevniRestituce,“ poznamenal na twitteru předseda STAN Vít Rakušan.

„Církevní restituce jsou vrácením ukradeného majetku, nápravou komunistického bezpráví. Právě dodržování principů právního státu je ještě důležitější než samotné restituce. KSČM, ČSSD a ANO totiž de facto říkají, že smlouvy a zákony neplatí, když se to nehodí. Takový stát nechci,“ varuje první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Bylo by super, kdyby ČSSD napravila nespravedlnost a zaplatila rodině pana Altnera dluh, který stále má. Zdaňovat ukradené, nevrácené a finančně nahrazené, to ČSSD umí, ale zaplatit dluh, který tato strana má, to ne. pic.twitter.com/hsJ0aghh68

— Marian Jurečka (@MJureka) 24. dubna 2019

A přidává se také její stranický kolega Michal Kučera. „Restituce církevního majetku měly proběhnout hned po listopadu 89. Společně s postavením komunistů mimo zákon,“ uvádí místopředseda TOP 09.

Velmi kritická je i ODS, její předseda Petr Fiala varoval, že „ustupování komunistům se nikdy v minulosti nevyplatilo“ a že se vláda nepoučila. S tím souhlasí i jeho kolegové. „Přece si nenecháme foukat od Senátu do polívky, pravil očividně dobře naladěný předseda Poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik po přehlasování veta Senátu a opětovném potvrzení zdanění církevních restitucí. Přiznávám, že mě až zamrazilo,“ poznamenal předseda Senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Není zdaleka jediným senátorem, který rozhodnutí Sněmovny kritizuje. „Babiš a jemu podobní z KSČM, ČSSD a SPD dokonali krádež za bílého dne na církvích, včetně židovské obce. My v Senátu začínáme jednat, čas ústavní stížnosti se přibližuje,“ vzkazuje místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

„Stát se nemá chovat jako vrchnost. Sněmovna nejprve souhlasila s náhradou církvím, dnes rozhodla je danit. O čem rozhodne zítra? Při pohledu na vládní většinu, která existuje zásluhou komunistů, mám vážné obavy,“ píše na sociálních sítích senátor Pavel Fischer.

Ostře se vůči rozhodnutí poslanců vymezil i senátor Jiří Drahoš. „Vydírání v politice funguje. Vládní poslanci se plně podřídili diktátu komunistů a opět schválili zdanění církevních restitucí. Tento protiústavní krok rozhodně nenecháme v Senátu jen tak - bude následovat žaloba k Ústavnímu soudu!“ dodal.

Související

Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
Ústavní soud ČR

Cisterciácké opatství Osek prohrálo. Na vrácení majetku nemá nárok, potvrdil ÚS

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Opatství se dožadovalo vrácení majetku podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

církevní restituce Vít Rakušan (STAN) Markéta Pekarová Adamová Michal Kučera (TOP 09) Miloš Vystrčil (ODS) Miluše Horská (KDU-ČSL) Pavel Fischer Jiří Drahoš Senát ČR

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 37 minutami

před 42 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy