Bojkot Vodičkova svazu bojovníků pokračuje. Kubera se odmítl zúčastnit pietního aktu v Krupce

Bojkot Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) v čele s kontroverzním Jaroslavem Vodičkou ze strany Senátu dál pokračuje. Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) se odmítl zúčastnit pietního aktu v Krupce, kde se v úterý 23. dubna připomínala památka 313 obětí pochodu smrti.

Mluvčí Senátu Eva Davidová na stránkách Senátu informovala, že se Kubera nezúčastní pietního aktu při příležitosti 74. výročí 2. světové války v Prokopce u Krupky. Důvodem je fakt, že akci pořádá ČSBS. Kubera místo toho u památníku položil květiny o 45 minut dříve – tedy v 9:15 ještě před tedy ještě před zahájením pietního aktu s projevy Vodičky či Vojtěcha Filipa.

„Pietní akt pořádá město Krupka ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu, hlavním řečníkem má být jeho předseda Jaroslav Vodička. Takové obsazení považuji za problematické, a proto jsem se rozhodl, že květinu položím k památníku 313 obětí pochodu smrti sám, ještě před začátkem pietního aktu,“ vysvětluje Kubera.

Problémy má právě s lidmi, kteří stojí v čele ČSBS. „Nechci být spojován s politickými názory spolku, jehož vedení v poslední době záměrně vyvolává kontroverze," ¨dodal předseda Senátu.

Své rozhodnutí opírá také o usnesení Senátu z února letošního roku. V něm se členům Senátu doporučuje zvážit osobní účast na vzpomínkových akcích pořádaných nebo spolupořádaných Českým svazem bojovníků za svobodu.

Spolupráci s Jaroslavem Vodičkou již v únoru 2019 ukončil Památník Terezín. Také část samospráv v reakci na opakované kontroverze uvedla, že nechce svaz dál dotovat.

Související

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera zemřel před třemi lety. Senátoři dnes uctili jeho památku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s dalšími členy senátorského sboru uctil na nádvoří Valdštejnského paláce památku svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS). Pietního aktu u lavičky, která byla pojmenována po bývalém šéfovi horní komory, jenž zemřel před třemi lety, byla přítomna také vdova Věra Kuberová s dcerou.
Jaroslav Kubera

V Lounech odhalili pamětní desku Jaroslava Kubery

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) dnes odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let. Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství.

Více souvisejících

Jaroslav Kubera Jaroslav Vodička (ČSBS) Český svaz bojovníků za svobodu

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy