Onderka zvažuje Staňkovo odvolání z vlády kvůli vyhození Fajta

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) bude po návratu z Číny vysvětlovat vedení sociální demokracie sporné odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize řekl, že osobně by zvažoval Staňkův konec v kabinetu. Ministr dnes ČTK sdělil, že odvolání obou ředitelů nejužšímu vedení ČSSD rád vysvětlí.

Za Staňkovo odvolání z funkce ministra kultury sepsali petici zástupci kulturních institucí a umělci. Ministr své rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními. Petenti s uváděnými důvody jejich odvolání nesouhlasí. Připomíná podle nich praxi normalizačního období před rokem 1989.

Onderka řekl, že Staňkovy kroky mu nepřijdou příliš profesionální. "Petice je velký problém. Nebereme ji na lehkou váhu," podotkl. Ministr je nyní s prezidentem Milošem Zemanem na návštěvě Číny, před členy grémia ČSSD by měl vysvětlovat Fajtovo a Soukupovo odvolání podle Onderky příští týden. Pokud své kroky neodůvodní, ČSSD by měla zvažovat Staňkovo odvolání z vlády, soudí Onderka.

Staněk dnes ČTK v SMS zprávě z Číny sdělil, že důvody pro odvolání obou ředitelů už vysvětlil předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, který vysvětlení přijal. "Informoval jsem osobně i poslanecký klub ČSSD, který rovněž mé vysvětlení přijal. Bude-li o vysvětlení stát i PG (politické grémium), rád mu ho také poskytnu," uvedl ministr.

Autoři petice uvádějí, že Fajtovi se navzdory dlouhotrvajícímu nedostatku peněz na činnost Národní galerie Praha podařilo za poměrně krátkou dobu probudit před tím spící instituci. Ohrožena je podle nich i plánovaná rekonstrukce Veletržního paláce a vypsání mezinárodní architektonické soutěže, stejně jako budoucí spolupráce s Centre Pompidou v Paříži. Zásadním způsobem ministr podle autorů petice také poškodil dobré jméno a mezinárodní program Muzea umění Olomouc, když pro odvolání jeho ředitele Soukupa použil zkreslené a zavádějící argumenty.

Staněk prostřednictvím svého úřadu v pátek reagoval, že emocím umělců lidsky rozumí. Mrzí ho však, že místo věcného a kritického pochopení důvodů odvolání obou ředitelů "převládá iracionální atmosféra a záměrné strašení v podobě ohrožení české kultury".

Související

Roman Onderka

Onderka: ČSSD bude muset snížit provozní náklady i počet zaměstnanců

Vedení ČSSD bude koncem října vedle ohlášené rezignace svého předsedy Jana Hamáčka probírat i hospodaření strany. Sociální demokraté, kteří se ve sněmovních volbách z minulého týdne nedostali do Sněmovny, přijdou v příštích čtyřech letech o více než 66,8 milionu korun z příjmů od státu. Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka ČTK napsal, že bude nutné snížit provozní náklady i počet zaměstnanců.
Jan Hamáček

ČSSD si zvolila staronového předsedu, Hamáček obhájil funkci

Vicepremiér Jan Hamáček dnes obhájil funkci předsedy vládní ČSSD. V prvním kole on-line hlasování dnešního sjezdu porazil díky 140 hlasům z 270 vyzyvatele ministra zahraničí Tomáše Petříčka a poslankyni Kateřinu Valachovou. Hamáček po zvolení řekl, že sociální demokraty čeká před sněmovními volbami šest měsíců tvrdé práce.

Více souvisejících

Roman Onderka Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Ministerstvo kultury Národní galerie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy