FAMU se postavila Staňkovi, kritizuje odvolání Fajta a Soukupa

Rozhodnutí ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) o odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa považují zástupci Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) za nedůvěryhodné. Žádají vypsání transparentního a nestranného výběrového řízení. Akademický senát a děkan FAMU Zdeněk Holý to uvedli v usnesení, které dnes zaslali ČTK.

"Způsob odvolání těchto dvou představitelů významných kulturních institucí nepovažujeme za důvěryhodný. Práce pana Soukupa i pana Fajta dle dostupných materiálů vykazovala kontinuálně dobré výsledky, problémy ve vedení institucí nezaznamenali v posledních letech ani předešlí ministři kultury," uvedli představitelé filmové fakulty.

Česká republika potřebuje podle nich ve vedoucích pozicích galerií a muzeí silné osobnosti, které budou zlepšovat povědomí veřejnosti o historii i současném stavu umění. "Proto apelujeme na vypsání transparentního výběrového řízení, které nebude u odborné veřejnosti vyvolávat pochyby o své nestrannosti. Také apelujeme na to, aby v nejbližší době bylo vytvořeno systémové řešení pro obsazování ředitelů galerií," uvádí se ve společném prohlášení akademiků a děkana FAMU. Odvolávání či jmenování ředitelů podle nich nesmí napříště záviset pouze na politické moci či libovůli ministra.

Ministr rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a hospodářskými a manažerskými pochybeními, které ukázal audit zadaný úřadem. Za svůj krok čelí kritice. Někteří zástupci kulturních institucí a umělci požadují jeho odvolání, kritizuje ho také opozice a jeho postup se nelíbí ani části sociální demokracie. Staněk trvá na tom, že ředitelé pochybili. Ministerstvo kultury tento týden oznámilo, že pro výběrové řízení na nového generálního ředitele Národní galerie chce Staněk vytvořit poradní sbor složený z "respektovaných osobností z odborné a kulturní scény".

Související

Film, ilustrační foto

Klub, v němž se měl po nocích natáčet film, prověřuje policie

Hudební klub Cross v Praze, kde se po nocích údajně měl natáčet film, podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) prověřuje policie. Podnik na webu uvedl, že natáčení, pro které potřebuje mladé tancující jako komparz, se plánuje každou noc od 28. září. Tvrdil, že půjde o projekt studentů FAMU a Prague Film School, FAMU se od něj ale distancovala. Restaurace a bary musí od čtvrtka zavírat ve 22:00.
ministerstva

"Těší mě reprezentovat Česko." Ruska Kaščejevová si vyřizuje trvalý pobyt, její film má šanci na Oscara

Studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová (Daria Kashcheeva), jejíž film Dcera byl nominován na Oscara v kategorii krátký animovaný film, může získat trvalý pobyt v České republice. Předtím ale musí získat dlouhodobý pobyt, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kaščejevová, která má ruské občanství, je nyní v ČR na studijním pobytu.

Více souvisejících

FAMU Jiří Fajt (ředitel NG) Michal Soukup (muzeum umění Olomouc) Jiří Fajt Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy