Havlíček reorganizuje ministerstvo: Jeho "pravou rukou" bude Jirotková, šéfka CzechInvestu

První politickou náměstkyní na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) se stane Silvana Jirotková, která vede státní agenturu CzechInvest. ČTK to řekl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). V polovině května si přivede ještě druhého náměstka, bude jím Jan Dejl z ministerstva financí, potvrdil dnes ČTK ředitel komunikace MPO Jan Piskáček.

Jirotková bude podle ministra jeho "pravou rukou" a bude mít na starosti inovace, investice a bude dohlížet na zastřešení a větší provázání státních agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism. Dejl bude mít na starosti ekonomické řízení organizací ministerstva.

"Paní Jirotková je respektovaná státní manažerka moderního střihu. Je neovlivnitelná, zná dobře mezinárodní i lokální prostředí a je odborně schopná. Myslím si, že resort rozsvítí," řekl Havlíček, který do funkce nastoupil v úterý.

Havlíček již minulý týden avizoval, že hned po svém příchodu na ministerstvo vymění oba politické náměstky - Alexandru Rudyšarovou a Ivana Pilného (ANO) a přivede odborníky z různých sfér. Uvedl, že s premiérem Andrejem Babišem (ANO) personální změny neřešil.

Jirotková se generální ředitelkou státní Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest, která pomáhá lákat zahraniční investory do Česka a podporuje české firmy, stala loni v březnu. Předtím tam působila jako ředitelka odboru interních projektů. Kvůli angažmá na MPO byla Jirotková podle mluvčí CzechInvestu Petry Sivové formálně odvolaná z funkce generální ředitelky, poté jmenována náměstkyní a následně zpětně pověřena řízením agentury CzechInvest.

Dejl je nyní na ministerstvu financí vedoucím oddělení Podpora exportu a strategického významu. Doposud zodpovídal za výkon akcionářských práv státu v klíčových firmách, jako jsou Letiště Praha, ČEPRO, MERO, ČEB, EGAP a ČEZ.

"Zkušenosti pana Dejla zejména v oblasti státních energetických firem, kdy například ČEPRO a MERO úzce spolupracují se Správou státních hmotných rezerv, hodlám maximálně využít i v rámci MPO, kde přitom není žádným nováčkem," uvedl Havlíček.

Dejl již dříve na MPO pracoval mimo jiné jako ředitel odboru podpory finančních nástrojů, řízení projektů a implementace evropských fondů. Dejl je nyní i místopředsedou dozorčí rady ve státem vlastněné společnosti PRISKO, která je jediným akcionářem důlní firmy OKD.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček ministerstvo průmyslu czechinvest Silvana Jirotková (CzechInvest)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 28 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy