O budoucnosti "Zelená úsporám" se rozhodne příští týden

Praha - Nedostatek peněz a přebytek žádostí trápí v současnosti pozastavený program Zelená úsporám. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) chce proto o budoucnosti dotací na zateplování domů informovat veřejnost možná už příští týden, uvedl ve středu v Senátu.

Chalupa už v úterý prohlásil, že na opětovné nastartování dotačního programu nemá dostatek financí. Problém ještě zvětšuje odstraňování škod v Japonsku po zemětřesení a tsunami.Země vycházejícího slunce je totiž největším obchodním partnerem Česka, od kterého nakupuje jednotky AAU podle Kjótského protokolu. Nikdo v současnosti nedokáže říci, zda Japonsko s ohledem na katastrofu přestane jednotky úplně nakupovat nebo jich bude naopak nakupovat víc, sdělil ministr.Ve středu v Senátu Chalupa upřesnil, že z 80 tisíc podaných žádostí se jich téměř polovina vyřídila a nacházejí se v různém stadiu vyplácení dotací. Zbylých zhruba 42 tisíc žádostí prošlo kontrolou. Celkem 25 tisíc žádostí obsahuje nedostatky.O budoucnosti programu Zelená úsporám není ještě rozhodnuto. Aktuální informace o programu předá Chalupa nejprve na nejbližším setkání ekonomických ministrů. Poté chce ministr životního prostředí seznámit s podrobnostmi i veřejnost. "Pevně věřím, že to bude za týden, možná za dva," prohlásil v horní komoře.Na závěr Chalupa uvedl, že částka 19,6 miliardy korun, která je k dispozici na zateplování domů, nestačí pokrýt všechny podané žádosti. "Proto budeme hledat, jak ten počet co nejvíce zmenšit," dodal.Jednotka AAU je veličina definovaná v rámci Kjótského protokolu, která představuje obchodovatelné právo státu vypustit do ovzduší jednu tunu emisí skleníkových plynů v období 2008 až 2012.Program Zelená úsporám podporuje realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných a bytových domech.

Související

Tomáš Chalupa na 24. kongresu ODS

Majetek politiků: Plachetnice, přívěšek se světýlkem a dluhy

Praha - Někteří exposlanci vyplnili majetková přiznání za loňský rok rok do rozpuštění Sněmovny poměrně podrobně. Tomáš Chalupa (ODS) vypsal jako v minulosti desítky darů, mimo jiné vodku, slivovici, medovinu a vína. Nezařazená Kristýna Kočí zase dostala hodinky "neurčité hodnoty" a Lenka Andrýsová (LIDEM) uvedla výdaje účasti na kongresu, které za ní hradila nadace Friedrich Neumann Stiftung.

Více souvisejících

Tomáš Chalupa zelená úsporám

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy