Zeman zesměšnil člena ODS, který ho chtěl podříznout. Navezl se i do Petra Fialy a demonstrantů

Prezident Miloš Zeman vystoupil na sněmu Hospodářské komory. Ve svém projevu pochválil komoru za organizování podnikatelských misí doprovázejících politiky na zahraničních návštěvách, podnikatele také ocenil jako zdroj zdravého rozumu. K dalším už ale tak vlídný nebyl.

Zeman se v projevu na sněmu Hospodářské komory ČR navezl mimo jiné do radního Jesenice u Prahy Martina Langa (ODS). Ten na facebooku před několika dny psal o zabití prezidenta kvůli jeho souhlasu se zdaněním náhrad vyplácených církvi. Napsal, že Zeman je druhý Hitler a je potřeba ho „podřezat jako svini". 

„A teď řeknu něco, za co budu trestně stíhán, a možná, pane předsedo Fialo, Váš řezník z Jesenice se mě rozhodne likvidovat, a já to přesto řeknu. Žijeme v podivném světě, Hospodářská komora a podnikatelé obecně jsou jakousi kotvou na rozbouřeném moři, chcete-li zdrojem zdravého rozumu,“ uvedl ve své řeči Zeman.

Nezapomněl se vyjádřit ani k šestnáctileté švédské aktivistce Gretě Thunbergové. „Že je svět zešílevší, o tom se můžeme přesvědčit na mnoha a mnoha příkladech, řeknu jenom tři. Jakási šestnáctiletá hysterka chrání lidstvo před klimatickou změnou, místo aby chodila do školy. Na francouzských veřejných školách je dotazník, kde místo otec a matka se uvádí rodič číslo jedna a rodič číslo dvě,“ vypočítával Zeman.

Pro poslední příklad se pak obrátil do USA. „A aby toho nebylo málo, tak nedávno v americkém státě Washington byl přijat zákon, podle něhož pozůstalí, budou-li si to přát, mohou svého mrtvého zakompostovat a až se rozloží, bude hnojivem, čímž dojde k žádoucímu spojení s přírodou,“ uvedl prezident.

„Řeknete mi, že takové blázniviny u nás neexistují. Ale ano, existují,“ posteskl si. Poukázal třeba na to, že český stát každý rok vyplácí zhruba padesát miliard korun na dotace solární energie. „Ministr životního prostředí, budiž mu čest a sláva, se rozhodl, že nechá vysázet deset milionů stromů. Chtěl bych jenom připomenout, že jenom na Šumavě zahynulo deset milionů stromů. Proč? Protože jsme zde měli bývalého ministra životního prostředí, který veřejně prohlásil, že je přítelem kůrovce,“ uvedl s odkazem na stávájícího ministra Richarda Brabce (za ANO) a někdejšího ministra Martina Bursíka.

„Mohl bych pokračovat dál a dál včetně absurdní demonstrace proti ministryni spravedlnosti, která je ve funkci čtrnáct dní, ale mám takový pocit, že těch příkladů už bylo uvedeno dost, a proto bych svoje opravdu stručné vystoupení skončil jednou prosbou nám všem. Proti pachatelům dobra, ať nám ostatním zůstane zdravý rozum,“ dodal ve svém projevu Zeman.

Projev prezidenta republiky při sněmu Hospodářské komory ČR23. května 2019

Vážený pane prezidente Hospodářské komory, milý Vladimíre,

rád bych Ti ještě jednou blahopřál k Tvému dnešnímu svátku. Dámy a pánové, byl jsem požádán o stručné vystoupení na vašem sněmu, aniž by bylo specifikováno, co je to stručnost, ale dovolte mi, abych se do této svěrací kazajky dostal.

Chtěl bych vyjádřit své sympatie Hospodářské komoře ze tří hlavních důvodů. Ty první dva už zde byly v podstatě zmíněny. Vážím si toho, že se Vladimír Dlouhý ujal organizace podnikatelských misí, které doprovázejí prezidenta republiky, ale vážím si také toho, že na příkladu stavebního zákona už Hospodářská komora přestala být jenom komentátorem práce druhých a začlenila se do práce na tomto zákonu se svými odborníky.

A teď řeknu něco, za co budu trestně stíhán, a možná, pane předsedo Fialo, Váš řezník z Jesenice se mě rozhodne likvidovat, a já to přesto řeknu. Žijeme v podivném světě, Hospodářská komora a podnikatelé obecně jsou jakousi kotvou na rozbouřeném moři, chcete-li zdrojem zdravého rozumu. Že je svět zešílevší, o tom se můžeme přesvědčit na mnoha a mnoha příkladech, řeknu jenom tři. Jakási šestnáctiletá hysterka chrání lidstvo před klimatickou změnou, místo aby chodila do školy. Na francouzských veřejných školách je dotazník, kde místo otec a matka se uvádí rodič číslo jedna a rodič číslo dvě. A aby toho nebylo málo, tak nedávno v americkém státě Washington byl přijat zákon, podle něhož pozůstalí, budou-li si to přát, mohou svého mrtvého zakompostovat a až se rozloží, bude hnojivem, čímž dojde k žádoucímu spojení s přírodou.

Řeknete mi, že takové blázniviny u nás neexistují. Ale ano, existují. Každý rok ze státního rozpočtu i odjinud vyplácíme zhruba padesát miliard korun na dotace solární energie. Vzpomeňte si, že tehdy solární baroni dostávali až patnáctiprocentní cenu, patnáctinásobnou, opravuji se, patnáctinásobnou výkupní cenu proti ceně tržní. V tom případě je samozřejmě deformováno konkurenční prostředí a tyto zisky musí někdo zaplatit. Platí je spotřebitelé, platí je podnikatelé, platíme je my všichni. A to je šílenství, které existuje dosud.

Zadruhé, ministr životního prostředí, budiž mu čest a sláva, se rozhodl, že nechá vysázet deset milionů stromů. Chtěl bych jenom připomenout, že jenom na Šumavě zahynulo deset milionů stromů. Proč? Protože jsme zde měli bývalého ministra životního prostředí, který veřejně prohlásil, že je přítelem kůrovce.

Mohl bych pokračovat dál a dál včetně absurdní demonstrace proti ministryni spravedlnosti, která je ve funkci čtrnáct dní, ale mám takový pocit, že těch příkladů už bylo uvedeno dost, a proto bych svoje opravdu stručné vystoupení skončil jednou prosbou nám všem.

Proti pachatelům dobra, ať nám ostatním zůstane zdravý rozum.

Miloš Zeman, prezident republiky, Aquapalace Hotel Praha, 23. května 2019

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Martin Lang (ODS) Greta Thunbergová (aktivistka) Richard Brabec (ANO) Martin Bursík

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy