Staněk nesplní politické zadání na konkurzy, chce odbornou debatu

Termín vyhlášení konkurzů na ředitele Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc byl podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) politickým a absolutně nerezonuje v odborné veřejnosti. Staněk to dnes řekl novinářům. Doplnil, že s odborníky připravuje podmínky výběrového řízení, případně podobu fungování a financování Národní galerie. Termín vyhlášení konkurzů neohlásil. Uvedl, že podklady budou připravené pro jeho případného nástupce. Sociální demokracii, která jej přiměla podat demisi, opouštět nechce.

"Členem sociální demokracie jsem proto, že vždycky mé smýšlení bylo levicové, sociální demokracie je stranou, která podle mě na politické scéně má být. Jen krysy opouštějí loď, když se potápí, to nejsem. Byl jsem zvolen poslancem za sociální demokracii, svůj mandát za sociální demokracii dokončím," uvedl na dotazy novinářů, zda neuvažuje o opuštění strany či přestupu do strany jiné. Spekulace o tom, že by kvůli neshodám v koalici vyplývající z jeho situace mohla skončit vláda, nechtěl komentovat.

Staněk novinářům ukázal dokument s podpisem prezidenta, který nepřijal jeho demisi. "To je realita, se kterou se musím vyrovnat, stejně jako je realitou, že pan předseda (ČSSD Jan) Hamáček avizoval, že dříve nebo později předá panu předsedovi vlády návrh na mé odvolání. A jak už pan předseda vlády avizoval, toto oznámení odnese panu prezidentovi možná i s návrhem na jmenování nového ministra kultury," uvedl. Cítí jako svou povinnost pracovat až do chvíle, než bude odvolán.

Staněk podal demisi po kritice, která se na něj snesla zejména kvůli odvolání ředitelů dvou zmíněných institucí. Na odvolané ředitele NGP Jiřího Fajta i MUO Michala Soukupa podal trestní oznámení. Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala ČTK sdělil, že obě trestní oznámení na Fajta policie prověřuje. Jde o fázi před případným zahájením úkonů trestního řízení, kdy policisté získávají informace o tom, zda byl spáchán trestný čin.

Staněk dnes jako nejpodstatnější úkol, na kterém chce ještě pracovat, zmínil právě výběrová řízení na šéfy NGP a MUO. "Vedl jsem debaty s klíčovými odbornými osobnostmi oboru o tom, jakým způsobem směřovat kroky k přípravě výběrového řízení," řekl. Mezi těmi, s nimiž o podobě NGP a konkurzu jednal, zmínil kurátora Adama Budaka z NGP, ředitele Moravské galerie Brno Jana Presse, prorektora AVU Víta Havránka či předsedu Uměleckohistorické společnosti Radima Vondráčka. Ze zahraničních odborníků zmínil rakouského kurátora Petera Pakesche a řekl, že oslovil pět ředitelů evropských muzeí, kteří mají zájem se do debaty zapojit.

Ministr uvedl, že vzhledem k požadavku ministerstva financí na šetření bude MK snižovat počet zaměstnanců a zruší jedno místo politického náměstka. Za klíčové považuje, aby při šetření šly peníze především do nemovitých památek, "které navštěvují všichni".

Z velkých projektů se chce věnovat tématu Kaplického knihovny na Letné, který mnozí považují za uzavřený a nerealizovatelný. Staněk zmínil, že Eliška Kaplicky je připravena na Národní knihovnu, pokud by chtěla blob stavět, převést bezplatně veškerá práva.

"Chci se snažit definitivně vyřešit problémy otáčivého hlediště v Českém Krumlově a umístění Slovanské epopeje jednáním mezi Prahou a Moravským Krumlovem," uvedl. Český národní komitét Mezinárodní rady pro památky a sídla ICOMOS dnes ale znovu upozornil na to, že Staňkovy kroky vedoucí k setrvání točny v její současné podobě v barokní zahradě jen poškozují mezinárodní renomé ČR. "Informováním o setrvání točny na svém místě pouze zahájil proces prověřování dodržování smluvních závazků České republiky odbornými orgány UNESCO a ICOMOS, které může vyústit až ve vyškrtnutí Českého Krumlova ze seznamu památek UNESCO," sdělil ČTK prezident Českého národního komitétu ICOMOS Václav Girsa.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Ministerstvo kultury Muzeum umění Olomouc Národní galerie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy