Ladislav Jakl tvrdí, že byl znovu fyzicky napaden. Útok provázejí pochyby

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl tvrdí, že byl znovu fyzicky napaden. Sdělil to ČTK. Jde o druhý případ během jednoho týdne. Prvnímu útoku čelil v sobotu večer v pražském metru. Policie o incidentu, který se měl stát ve Zlíně, neví.

Incident se podle Jakla stal ve středu při snídaní v hotelu. "Dostal jsem zezadu ránu do zad za doprovodu urážek," sdělil Jakl ČTK. Útočník mu prý řekl, že ho úmyslně udeřil do místa, které ho bolí po sobotním prvním útoku. "Zrovna mi dali v nemocnici injekce, velmi to pomohlo," dodal Jakl.

Podle Parlamentních listů byl Jakl napaden ve Zlíně, kde byl spolu s dalšími členy RRTV na filmovém festivalu. Policie ale nemá informaci o žádném napadení na festivalu, uvedla na dotaz ČTK. "V rámci zlínského filmového festivalu neevidujeme žádné napadení ani narušení veřejného pořádku," řekla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Záležitost se dnes dostala i na jednání Sněmovny, která už v úterý v usnesení odsoudila vyvolávání nenávisti k lidem na základě jejich politického názoru. Předseda SPD Tomio Okamura dnes řekl, že takovým politickým terorismem proti odpůrcům se v Německu chopili moci nacisté, je podle něho ohrožena demokracie.

Babiš osočil média, řekl, že Česko nic vracet nebude muset a odešel s omluvou z pracovních důvodů. Promluvili tři opoziční předsedové. A teď už Okamura vytáhl jiné téma - napadení pana Jakla. Holt říct napřímo “jsem připraven ve vládě nahradit ČSSD” ještě asi nechtěl.

— Markéta Adamová (@market_a) 31. května 2019

K Okamurově námětu, aby se Sněmovna k tématu příští týden vrátila, se připojil šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, jenž poukazoval na zostřující se netoleranci ve společnosti.

Jakl byl poprvé napaden v sobotu večer ve voze pražského metra. "Seděl jsem na sedadle a najednou kdosi nade mnou zvolal: Ty seš Jakl, ten lídr SPD. A začal mě mlátit do hlavy a ramene. Pak mě strhl na zem a na zastávce hned utekl," popsal serveru Echo24 Jakl. Z incidentu vyvázl s potlučením. Podle dřívějšího vyjádření exprezidenta Klause, kterému dělal Jakl tajemníka, šlo o politicky motivovaný čin s mimořádnou společenskou závažností. Policie útok prošetřuje. Identitu útočníka kriminalisté neznají, dnes požádali případně svědky napadení, aby se jí přihlásili.

Jakl v loňských senátních volbách kandidoval v Praze 2 za SPD Tomia Okamury, ale neuspěl. Letos ho Parlament zvolil za člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V roce 2012 se například pokusil kandidovat na prezidenta republiky za Stranu svobodných občanů, nenasbíral ale dostatek podpisů.

Napadení politiků není v Česku ojedinělé. Například před měsícem zaútočili dva muži na poslance TOP 09 Dominika Feriho při ochutnávce vín v Boršicích na Uherskohradišťsku. Dvaadvacetiletý opoziční politik byl po napadení převezen s řeznou ranou na zádech do nemocnice.

Loni v lednu ukrajinská přívrženkyně hnutí Femen přiběhla polonahá a s hanlivým nápisem na těle k prezidentovi Miloši Zemanovi ve volební místnosti v pražských Lužinách. Žena dostala ve zkráceném řízením podmínku a byla vyhoštěna.

Související

Ladislav Jakl

Jakl dostal za potyčku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok má zaplatit 5000

Ladislav Jakl, někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause, dostal za loňskou potyčku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok musí zaplatit 5000 korun. ČTK to dnes sdělil Jakl. O výši trestu rozhodl úřad Prahy 1, informovala dnes Česká televize. Policie případ odložila a předala úřadu jako přestupek, na což si Jakl neúspěšně stěžoval u státního zastupitelství.
Ladislav Jakl

Ladislav Jakl a potyčka v metru? Postup policie byl správný

V případě potyčky někdejšího tajemníka bývalého prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla s mužem v metru postupovala policie podle státního zástupce správně. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz na základě vyjádření šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka. Jakl podle serveru na dotazy k rozhodnutí žalobce nereagoval. Jakl tvrdil, že byl letos v květnu v Praze napaden, podle policie se ale jednalo o vzájemnou potyčku. Jakl následně požádal Vrchní státní zastupitelství v Praze, aby prověřilo počínání policie při vyšetřování.

Více souvisejících

Ladislav Jakl napadení Tomio Okamura Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy