Babiš soptí: Neodstoupím, ani když budu obžalován. A ten Klus a Koller...

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš odmítá, že by byl podle zprávy Evropské komise ve střetu zájmů. Opakovaně zdůraznil, že to, to čem všichni mluví, je jen předběžná zpráva a že její závěr může být ve výsledku plně jiný. Mluví se o tom, že Česko by mohlo do rozpočtu EU vracet kolem 450 milionů korun dotací, které čerpal holding Agrofert.

Babič tvrdá na to, že to, co píší média, nejsou pravdivé. „Je to lež a nepřekvapuje mě, že s tím zase přišla Bakalova média, která přiživují další protibabišovskou hysterii. Jsem si jistý, že to dopadne úplně stejně, jako když v březnu 2017 média bombasticky psala o tom, že kvůli střetu zájmů pana Faltýnka v Státním zemědělském intervenčním fondu bude na základě názoru Evropské komise muset Česko vrátit 22 milionů,“ tvrdí Babiš v rozhovoru pro Právo.

Už v pátek Babiš uvedl, že „návrh zprávy má navíc obsahovat výklad výrazně odlišný od rovněž předtím účelově uniklého dokumentu Právní služby Evropské komise“. „Neporušuji ani české ani evropské zákony. Jsem šokován tím, co tvrdí česká média, že Evropská komise chce vrátit dotace, které obdržela moje bývalá firma,“ psal na facebooku.

Podle něj je zpráva pouze předběžný návrh, který bude důkladně analyzována že se k němu Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj jako příjemci zprávy vyjádří. „Teprve PAK nám zašle finální zprávu i Evropská komise. Toto stanovisko zásadně odmítám a budu bojovat za jeho změnu na základě dalších informací od národních orgánů. Žádné dotace rozhodně nebude muset Česká republika vracet. Není k tomu důvod, protože neporušuji ani české a ani evropské právní předpisy týkající se střetu zájmů,“ trvá na svém premiér.

Trvá na tom, že rezignaci nepodá. „není důvod, abych byl obžalovaný a každý, kdo je trochu objektivní a nezatemní se mu mysl, když slyší jméno Babiš, to tak musí vyhodnotit. Demonstrace na náměstích se samozřejmě organizují proto, aby se vyvíjel tlak na státního zástupce, který v případě rozhoduje. Pokud ale budu obžalován, k čemuž není nejmenší důvod, tak platí, že nebudu rezignovat,“ uvedl v rozhovoru.

Kromě toho se v rozhovoru také pustil do demonstrantů a známých osobností, která proti němu v poslední době vystupovaly. „Zatím jsem ve volbách dostal desetkrát víc hlasů, než kolik se posledně sešlo lidí na Václavském náměstí. Někteří z nich se pak vrátili domů a protestovali tento týden v městech po regionech," uvedl. 

„Z vystoupení opozičních politiků se z toho nyní staly koncerty, kde vystupují třeba pan Klus a pan Koller. To je také člověk s pevnými hodnotami, který chce kázat, ale brát desítky milionů za to, že koncertuje na narozeninách jednoho oligarchy, mu nevadí. Ať si zamete nejdřív před svým prahem a pak ať poučuje ostatní,“ vzkázal svým kritikům šéf ANO.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Tomáš Klus David Koller evropská komise dotace

Aktuálně se děje

před 54 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy