Klaus ml.: Jakl je špička ledovce. Útočí i na mě

Poslanec Václav Klaus mladší se ve svém komentáři v souvislosti s nedávnými útoky na člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Ladislava Jakla zaměřil na nenávist ve společnosti. Sám prý má s osobními útoky své zkušenosti.

„Žít a nechat žít. Svobodná společnost. Společnost hájící svobodu slova a názorů. Společnost umožňující každému jít za svým štěstím, pokud neporušuje zákon. To jsou hodnoty západní civilizace. To jsou hodnoty, na nichž jsme se stali úspěšnější a bohatší než světadíly a civilizace jiné,“ píše Klaus mladší v úvodu svého komentáře na serveru Novinky.cz.

Lidé jsou dle něj v sobě od přírody mají agresivitu, hamižnost, hloupost, stádnost i třeba lenost. „Opakované fyzické napadení pana Jakla – je toho špičkou ledovce, byť viditelnou,“ varuje. Poukazuje třena na to, že některá média označují určité lidi za „ruské agenty“. „Včetně mě. Já přitom nemám s Ruskou federací cokoli společného. Ani jsem za ty čtyři roky tady o Rusku nic nepsal, pokud se nepletu,“ posteskl si Klaus mladší.

Řada politiků se podle něj politicky živí na podobné nenávisti. „Republikou sice oběhly fotografie poslance Kalouska, jak zamlada za komunismu recituje v pionýrském stejnokroji na aktivu bezpečnostních složek. Po třiceti letech je to ale paradoxně nejčastěji tento talentovaný politik, kdo v parlamentu určuje, kdo je proruský a není 'prozápadní'. Vůbec bojovníků proti komunismu tam máme třicet let po kolapsu komunismu čím dál více a jsou čím dál 'statečnější',“ tvrdí poslanec.

„Tvrdě nenávistné útoky člověk schytá i od novinářů najatých k ovlivňování veřejného mínění podnikatelem Bakalou. A spousty dalších. Tohle vše vytváří atmosféru, kde se na nějaké lidi může osobně útočit, dehonestovat, dělat z nich méněcenné bytosti. Škůdce. Nikoli lidi s jinými názory,“ tvrdí.

Sám Klaus na facebooku pravidelně zveřejňuje fotky se svými příznivci, které potkal někde na ulici. V komentáři mluví o tom, že jezdí metrem a chodí do hospod a lidé jsou na něj neuvěřitelně hodní. „Ale osobních útoků jsem už pár zažil. Tlustej chlápek na mě pokřikoval na sjezdovce, ať jdu jezdit do Ruska a vypadnu ze sjezdovky (asi kilometr od místa, kde bydlím). Moje pětiletá dcerka chudák koukala. Co máte dělat? Dvakrát za týden se s někým porvat? Volat policajty a soudit se? Vzít si ochranku? Nejezdit metrem? Nelyžovat? Všechno špatně,“ svěřil se Klaus.

U filozovické fakulty pak na něj někdo pořvával, že je „nácek“. „Logicky sice moc nechápu, jak můžete být „agent Ruska“ a „nácek“ zároveň (Nacisté zabili dvacet milionů Rusů za války) – ale evidentně to v dnešní době jde. Normální tahle atmosféra není. Jak vidno hranice k útokům fyzickým je tenká. A hlavně (lidi nejsou andělé, ani já ne) – tahle atmosféra posiluje zpětně zase vaše horší vlastnosti. Oslabuje váš humanismus a pocit, že lidé jsou v jádru dobří. A bez tohodle pocitu se žije špatně – ten si, doufejme, uchovám. Musím,“ dodává Klaus.

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Ladislav Jakl Násilí

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 25 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy