"Řvou, že jsem podvodník. Nepřijatelné!" Babiš tepe demonstranty a organizátora protestů

Lidé demonstrující za demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) se podle předsedy vlády mýlí a křičí nepravdy. Organizátor protestů Mikuláš Minář se chce mediálně zviditelnit, řekl Babiš s tím, že Minář pro něj není partner pro jednání. Omluvil se za to, že k úterní demonstraci na Václavském náměstí řekl, že bylo horko a lidi tam šli na koncert. Premiér to dnes uvedl před odletem do britského Portsmouthu na oslavy 75. výročí spojeneckého vylodění v Normandii.

Za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) lidé v úterý demonstrovali šestý týden po sobě, při posledních protestech k jejich požadavkům přibyla výzva k odstoupení Babiše. V úterý demonstranti zaplnili pražské Václavské náměstí, organizátoři ze spolku Milion chvilek odhadli účast na jednom z největších občanských protestů v polistopadové historii na 120.000 lidí.

"Pokud ty lidi řvou na náměstích, že jsem lhář, podvodník, zloděj, tak to je nepřijatelné," řekl dnes Babiš. "Lidi na náměstích se mýlí. To, co křičí, není pravda," dodal. Argumentoval odvody firem, které v minulosti vlastnil a později převedl do svěřenských fondů, do státního rozpočtu a poukázal na činnost nadace, kterou založil. Uvedl nicméně, že demonstrace akceptuje jako součást demokracie.

120 000 Pokračujeme na Letné!#demisi #andrejbabis #mariebenesova #mametohodost #jdemeznovu #justice #obcanskaspolecnost #prague Foto: Amálie Kovářová pic.twitter.com/UdsTmS2QWS

— Milion chvilek pro demokracii (@milionchvilek) 4. června 2019

Za nadsázku dnes Babiš označil to, co v úterý k protestu řekl serveru Novinky, že bylo horko a lidé šli na Václavské náměstí na koncert. "Asi to bylo nepatřičné, takže já se omlouvám," řekl. Výrok v úterý citovali organizátoři z pódia demonstrace.

S předsedou spolku Milion chvilek Minářem, který Babiše vyzval k televiznímu duelu, se premiér nadále setkat odmítá. "S panem Minářem nemám o čem debatovat, pro něho je partner paní Benešová," řekl. Babiš připomněl, že Minář se zúčastnil kulatého stolu, kde byla Benešová i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. "Pan Minář akorát se potřebuje zviditelňovat mediálně. To není pro mě jako partner," dodal premiér.

Výchozím důvodem k demonstracím bylo jmenování Benešové ministryní spravedlnosti. Spolek Milion chvilek požaduje její odchod z funkce a jmenování nezávislého ministra. Obává se zásahů do justice v době, kdy policie podala návrh na obžalobu Babiše z podvodu při získání dotace na konferenční a rekreační areál Čapí hnízdo.

Na úterní demonstraci žádali lidé vedle Babišovy demise a nezávislosti justice také nezávislost veřejnoprávních médií a vrácení dotací, které podle nich neoprávněně získal holding Agrofert dříve patřící Babišovi. Další protest organizátoři ohlásili na neděli 23. června na Letenské pláni.

Související

Ilustrační foto

Milion chvilek v akci. Protesty proti Babišovi budou v úterý po celém Česku

Protesty proti vládě a premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se v úterý uskuteční kromě Prahy také na dalších 145 místech v zemi. Pořádající spolek Milion chvilek to uvedl v dnešní tiskové zprávě. V Praze platí omezení na 500 účastníků, přestože kvůli restrikci počtu účastníků hromadných akcí chystá spolek správní žalobu.
Na Václavském náměstí se sešly desetitisíce lidí

Češi se sjíždějí na demonstraci. Z Brna vyjíždějí vlaky, autobusy i auta

Z Brna dnes podle místních aktivistů míří na demonstraci na pražskou Letnou nejméně 2000 lidí. Využijí vlaky, autobusy i auta. Několik desítek lidí vyrazilo například vlakem v 10:37 z brněnského dolního nádraží, postupně odjíždějí také demonstranti v autobusech od Janáčkova divadla. Očekávají klidný protest, v rozhovorech se zpravodajem ČTK kritizovali premiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana a jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka. Dva autobusy vezou lidi na letenskou demonstraci z Ostravy.

Více souvisejících

demonstrace proti Babišovi (4. 6. 2019) Andrej Babiš Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy