Češi se sjíždějí na demonstraci. Z Brna vyjíždějí vlaky, autobusy i auta

Z Brna dnes podle místních aktivistů míří na demonstraci na pražskou Letnou nejméně 2000 lidí. Využijí vlaky, autobusy i auta. Několik desítek lidí vyrazilo například vlakem v 10:37 z brněnského dolního nádraží, postupně odjíždějí také demonstranti v autobusech od Janáčkova divadla. Očekávají klidný protest, v rozhovorech se zpravodajem ČTK kritizovali premiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana a jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka. Dva autobusy vezou lidi na letenskou demonstraci z Ostravy.

"Doufám, že ukážeme svou sílou a svou zbraň, kterou je hlavně slušnost," řekla ČTK před odjezdem do Prahy Hana Strašáková ze sdružení Společně Brno. V minulých týdnech se podílela na organizaci brněnských demonstrací za nezávislost justice a nyní odhaduje, že na Letnou míří z Brna nejméně 2000 lidí.

"Pořád se nám hlásí další autobusy, auta, snažíme se to koordinovat," uvedla Strašáková. Vlak dnes dopoledne využila například skupina mladých lidí vybavených velkou českou vlajkou a transparentem, který v několika světových jazycích poukazuje na údajný střet zájmů premiéra Babiše. Ten střet zájmů je eminentní, řekl ČTK jeden z členů výpravy. Nepřál si však zveřejnit jméno. Vyjádřil také obavu, že silný politický vliv umožní premiérovi zamést jeho kauzy "pod koberec".

Z Ostravy zhruba v 08:00 vyjely na demonstraci do Prahy dva autobusy, ve kterých cestuje přibližně stovka lidí vybavených množstvím transparentů. "Z našeho kraje toho jede dost. Vím o spoustě lidí, kteří jedou vlakem, někteří z nich s námi pojedou zpátky," řekl ČTK organizátor Vladimír Dubový. Další autobus podle něj vyjel z Bašky na Frýdecko-Místecku a jeden plný autobus jede také z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku.

Autem z Brna do Prahy míří Jan Šmikmátor, a to i s dětmi, jde totiž podle něj o jejich budoucnost. "Jedu poklidnou formou vyjádřit svou nespokojenost s tím, že premiér spolu s prezidentem přepisují ústavní zvyklosti," uvedl Šmikmátor. Jízdenky na vlak už nesehnal, byly vyprodané.

Lenka Němcová lístek koupila včas, dnes z Brna pojede vlakem. "Nechci za premiéra člověka, pro kterého jsou jedinou hodnotou peníze a který vnímá náš stát jako svou firmu," uvedla Němcová. Těší se prý na atmosféru pospolitosti na Letné a na to, jak se Babiš bude po demonstraci vyjadřovat. "Venku bylo hezky, lidi přišli na koncert?" uvedla Němcová.

Organizátorka brněnských protestů Strašáková doufá, že demonstrace na Letné přiměje premiéra k tomu, aby přijal dialog s aktivistou Mikulášem Minářem. "A třeba bude mít nějakou sebereflexi a podá demisi," uvedla Strašáková.

Související

Mikuláš Minář (vpravo)

V Praze proběhl protest, který avizoval Minář. Přišly stovky lidí

Stovky lidí dnes v Praze protestovaly proti tomu, jak vláda postupuje a komunikuje v době koronaviru. Nesli transparenty vyjadřující nedůvěru vládě a požadující otevření škol. Setkání avizoval předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář jako procházku, které jsou i v době vládních opatření povoleny.

Více souvisejících

demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019) Brno demonstrace proti Babišovi (4. 6. 2019)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy