Stádo volů s koblihou v tlamě? Herec Tomáš Hanák se pustil do Babiše

Na včerejších demonstracích, kterých se zúčastnilo přibližně 120 tis. lidí vystoupila řada osobnosti. Populární herec Tomáš Hanák ve svém projevu zkritizoval vládu a zejména jeho předsedu Andreje Babiše.

Demonstrace namířené proti vládě Andreje Babiše se odehrávají pravidelně od konce dubna. Spustila je výměna v křesle ministra spravedlnosti, když Jana Kněžínka vystřídala Marie Benešová, která v minulosti bagatelizovala trestní stíhání premiéra Andreje Babiše.

Jedním z řečníků na demonstraci byl i herec Tomáš Hanák, který se k politice pravidelně vyjadřuje, a který svého času spolupracoval na nekorektním pořadu Česká soda.  „Nejlepší nakonec. Já jsem svůj text dramaticky zkrátil. Bylo řečeno tisíckrát, že je neuvěřitelné, kolik vás tady je. Myslím, že je to fantastické i proto, že snímky, fotky a zpravodajství z dnešního Václaváku naplněného hrstkou křiklounů, se v této chvíli už rozletěla do světa, a já z toho mám radost, že tyhle snímky uvidí třeba v Budapešti nebo ve Varšavě, ale třeba také v Hamburku, Berlíně, Paříži a v Barceloně. Já jsem fakt pyšnej,“ řekl v rámci svého projevu.

Jeho komentář nepostrádal typický humor. „Děláme naší zemi zatraceně dobrou reklamu. Dáváme jasně najevo, že nejsme stádo poslušných ovcí nebo volů s koblihou v tlamě, s rudou pandou na standartě nad Pražským hradem a s českou ministryní spravedlnosti, kterou by ovšem bylo lepší titulovat ministryně české spravedlnosti, té naší,“ uvedl.

Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář na demonstracích také zkritizoval předsedu vlády, v jehož svěřenském fondu je firma Agrofert. „Nebudeme dělat, že je normální, aby premiérem naší země zůstával člověk v takovém střetu zájmů, jehož osobní problémy poškozují celou zemi. Požadujeme demisi Andreje Babiše,“ uvedl Minář ze spolku, který se na organizaci akce podílí.

„Musíme vzkázat premiérovi, že veřejné rozpočty nejsou bankomatem pro jeho podnikání,“ sdělil na demonstraci David Ondráčka ředitel Transparency International.

Související

Ilustrační foto

Milion chvilek v akci. Protesty proti Babišovi budou v úterý po celém Česku

Protesty proti vládě a premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se v úterý uskuteční kromě Prahy také na dalších 145 místech v zemi. Pořádající spolek Milion chvilek to uvedl v dnešní tiskové zprávě. V Praze platí omezení na 500 účastníků, přestože kvůli restrikci počtu účastníků hromadných akcí chystá spolek správní žalobu.
Na Václavském náměstí se sešly desetitisíce lidí

Češi se sjíždějí na demonstraci. Z Brna vyjíždějí vlaky, autobusy i auta

Z Brna dnes podle místních aktivistů míří na demonstraci na pražskou Letnou nejméně 2000 lidí. Využijí vlaky, autobusy i auta. Několik desítek lidí vyrazilo například vlakem v 10:37 z brněnského dolního nádraží, postupně odjíždějí také demonstranti v autobusech od Janáčkova divadla. Očekávají klidný protest, v rozhovorech se zpravodajem ČTK kritizovali premiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana a jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka. Dva autobusy vezou lidi na letenskou demonstraci z Ostravy.

Více souvisejících

demonstrace proti Babišovi (4. 6. 2019) Tomáš Hanák David Ondráčka Mikuláš Minář

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy