Naprostá neschopnost? Politik účtuje s demonstranty, chybí jim jedna věc

František Lukl je starostou jihomoravského Kyjova a také předsedou Svazu měst a obcí. Pro xtv.cz popsal problémy českých měst a také se vyjádřil k politickým problémům dneška.

„Česká republika je nádherná mozaika, každý si v ní něco najde. Začínají si toho všímat i zahraniční turisté,“ okomentoval Lukl, půvabná místa České republiky, která se dají najít všude.

S pochvalováním tuzemské turistiky pokračoval. „Jsem velice rád, že se rozmáhá domácí turistika. Po revoluci jsme se si vyzkoušeli, jaké to je cestovat do zahraničí a nyní opět začínáme poznávat, že u nás máme spoustu míst, kam se vyplatí zajet.“ 

 Nicméně je potřeba zabránit vylidnění malých vesnic. „Naším cílem je, aby se centra nepřehušťovala, ale abychom dokázali udržet mladé lidi v menších obcích a městech. Obecně platí trend, že centra vysávají mladé lidi z venkovského prostoru. Vzniká tak problém nejen obcím, ale i velkým centrům. Musíme ruku v ruce hledat řešení se státem, aby nedocházelo k vymíráním vesnic, stejně jako se to stalo třeba v Itálii nebo ve Španělsku,“ řekl František Lukl.

„Starostům svazuje nejvíce ruce byrokracie. Přehršel tabulek, co se musí vyplňovat. V době, kdy se bavíme o elektronizaci státní správy, existují možnosti, jak tento problém řešit,“ upozornil.

Připomněl také komplikace s dopravou. „Dalším problémem je špatná infrastruktura. Města trápí špatná dopravní dostupnost.“

Objasnil i svůj pohled na probíhající protivládní protesty. „Demonstrace schvaluji. Nesouhlasím s tím, že pouze volby určují, jak má vypadat politická scéna a jindy mají občané zůstat v anonymitě. Také však vypovídají o současné politické scéně. Nicméně účast politiků na demonstracích vypovídá o jejich neschopnosti zabránit současné problematické situaci s Andrejem Babišem.

Chybu vidí nejen v samotných politicích, ale také v systému. „Slabinou je pak určitá vize občanské společnosti, co bude krokem B, když se záměry ulice splní. Měli by vygenerovat osobnosti, které nahradí stávající politiky."

Související

Policie ČR kontroluje řidiče

Omezení pohybu je dle Svazu měst a obcí diskriminační

Vládní opatření omezující pohyb lidí mezi okresy považuje Svaz měst a obcí ČR za reálně neaplikovatelná. Omezení na území okresů a obcí podle něj vykazuje znaky diskriminace. Svaz to uvedl v tiskové zprávě, kterou zaslal ČTK. Vláda od pondělí zpřísnila protipandemická opatření. Lidé až na výjimky nesmějí opouštět území svého okresu, například do přírody mohou jen na území obce, ve které bydlí.

Více souvisejících

Svaz měst a obcí ČR František Lukl demonstrace proti Babišovi (11. června 2019)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 46 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy