Ivan Langer: Babiš se lidí na náměstích a v ulicích bojí, má z nich panickou hrůzu

Bývalý ministr informatiky a ministr vnitra Ivan Langer je stále členem ODS, i když už z vrcholné politiky odešel. Nyní okomentoval osobnost Andreje Babiše (ANO), s kterým se v minulosti přátelil a probíhající protivládní demonstrace.

K rozsáhlým protestům pro časopis Týden uvedl, že v něm vyvolávají dva dojmy „Vzbuzují ve mně přinejmenším dva pocity - radost a ostražitost. Radost z toho, že lidé nesklopili hlavu, neshrbili záda a že jsou ochotní a schopní jít a kus svého volného času a energie věnovat tomu, aby dali najevo, co se jim nelíbí. Vidím tam obrovskou spontánnost. Ty demonstrace mají velký psychologický efekt, protože spousta lidí není z Prahy, ale žije v různých částech republiky. Cítí se být izolovaní a téměř sami ve svém boji proti babišismu. Demonstrace jim ukazují, že to tak není. Že těch lidí, kterým vadí uchvácení státu a proměna liberální demokracie v oligarchistán, je mnohem více,“ ocenil občanskou angažovanost Langer.

„Na demonstracích se volá po takzvané nezávislosti české justice a posílení postavení prokurátorů. Přičemž to byli ti samí státní zástupci, zejména na vrchním státním zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s částí policie, která působila spíše jako sekta, kteří provedli v létě 2013 státní převrat. Byli to oni, kteří pomohli k instalaci Andreje Babiše. Ti samí státní zástupci ho celou dobu drželi u moci. A vyslovovat jim teď podporu a dávat jim ještě větší moc, mě vede k otázce, co je horší? Stát, který patří oligarchovi, nebo stát, který vedou prokurátoři?“ popsal svou obavu z činnosti státního zastupitelství Ivan Langer.

Bývalý poslanec a ministr se také věnoval osobnosti premiéra Babiše, jelikož se s ním v minulosti přátelil. „Jestli se Andrej Babiš něčeho bojí, tak jsou to lidé na náměstích a v ulicích, má z nich panickou hrůzu. Šel do politiky proto, aby ochránil svůj byznys a aby nenesl odpovědnost za rozhodnutí, která v byznyse udělal. Ale postupně získal mesiášský syndrom, vymazal si paměť a vše, co dělal do svého vstupu do politiky, se nestalo. Najednou byl on ten čistý spasitel, každý měl za úkol ho milovat. A musel to pro něj být v první fázi obrovský šok, že si lidé nedají zacpat pusu a mysl koblihou.“

Langer také uvedl své vidění aktuálního rozložení politických sil. Babišova politika podle něho stojí na voličských dárcích „Lze tedy očekávat, že nám všem dál bude vytahovat peníze z kapes a podplácet jimi své voliče. A dokud se proti němu nepostaví někdo stejně silný, se stejným magnetismem a schopností přitáhnout lidi, tak může být Andrej Babiš klidný."

Související

Je symbolické, že v době, kdy ÚSTR strádá a chátrá, tak se do čela kabinetu dostal agent komunistické tajné policie a bývalý člen KSČ, řekl bývalý ministr Ivan Langer (vpravo) na křtu knihy Vetřelci na vnitru, kterou napsal poslanec Pavel Žáček o projektu Otevřená minulost, za nímž právě expolitik stojí. Rozhovor

Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Bojím se, že jsme si ani za jeho vládnutí nesáhli na dno, říká Langer

Bývalého ministra vnitra a informatiky Ivana Langera vůbec nepřekvapuje, že se premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO těší tak obrovské podpoře některých lidí, i když ministerský předseda čelí řadě problémů a skandálů. „Andrej Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Jasně řekl, že za jejich životní a osobní neúspěch nemohou oni sami, ale jsou za něj odpovědní členové minulých vlád, kteří zde kradli a zničili tuto zemi. A slíbil jim jakousi odplatu, která spočívá v tom, že on tady vše napraví. Jeho voliči na takovou rétoriku slyší,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz Ivan Langer, který je stále členem ODS.

Více souvisejících

Ivan Langer Andrej Babiš demonstrace proti Babišovi (11. června 2019)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy