Buďme k sobě otevření, země V4 mají v EU problém, uvedl europoslanec Poche

Končící europoslanec Miroslav Poche (ČSSD popsal rozložení sil v evropských institucích. Připomněl, že problematická politika zemí střední Evropy na ně vrhá špatné světlo, což se týká i Česka s předsedou vlády Babišem, který oslabuje pozici země kvůli skandálu s čerpáním dotací.

„Předsedou Evropské rady bude někdo z velkých zemí, dokázal bych si představit scénář, v němž to bude kancléřka Angela Merkelová, Mnohdy se EU vyčítá, že nemá jeden telefon, že není možné, aby americký nebo ruský prezident ‚zavolal do Evropy‘. Merkelová by ale jako první šéfka Evropské rady mohla být tou, která by měla ten jeden telefon,“ připomněl v Interview ČT úspěšnou německou kancléřku Poche. Ani on si nemyslí, že odchází do definitivního politického důchodu.

Evropská komise je podle Pocheho nejdůležitějším orgánem EU. „Vyplývá to jak z Lisabonské smlouvy, tak i z toho, že Evropská rada není vždy v souladu. Odlišnost směřování v politických krocích jednotlivých vlád členských států je mnohem odlišnější, než byla v historii. Vznikají tu velmi zvláštní politické koalice členských států, takže Komise má nyní mnohem větší váhu než v minulosti,“ vysvětlil končící europoslanec.

 „Přece jen členské státy Evropské unie nominují komisaře. To znamená, že každý má svého komisaře, kterého když správně vybere, tak do značné míry pak zastupuje i ten členský stát,“ vysvětlil Poche.

Sociální demokrat také okomentoval komplikovanou pozici Visegradské skupiny v současnosti. „V4 má poměrně složitou situaci po posledním pětiletém mandátu, v tuto chvíli má mnohem silnější pozici například Španělsko a skandinávské země. Buďme k sobě otevření, ale Maďarsko nezíská žádný vlivný resort, stejně jako v minulosti, a podobně tomu bude i v případě Itálie,“ uvedl ke konkrétním zemím europoslanec.

 „Vezměte si země, které mají v EU nějaké problémy. Kromě Itálie a možná Malty jsou to Maďarsko a Polsko, proti kterému je aktivován článek 7. Česko má trestně stíhaného premiéra v kauze čerpání evropských fondů a to samozřejmě ve vyjednávání znamená mnohem horší pozici, než mají země, které reprezentují standardní politici,“ řekl.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Miroslav Poche Andrej Babiš visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 1 minutou

před 17 minutami

před 40 minutami

před 45 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy