Zákon o žalobcích? Transparency se obula do Benešové, v novele je prý politický háček

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dnes hájila vládní návrh na zavedení účinnosti připravovaného zákona o státním zastupitelství až od roku 2022. Podle ministerstva se tím prodlužuje doba, po kterou ve funkci zůstanou nynější vedoucí státní zástupci. Benešová také uvedla, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se po začátku účinnosti novely už nebude moci ucházet o další funkční období. Opozice návrh Benešové kritizuje, podle ní pozdější účinnost znamená, že by nynější kabinet mohl snáz vedoucí státní zástupce vyměnit.

Vládní novela počítá s tím, že vedoucí státní zástupce může být odvolán z funkce pouze rozhodnutím kárného soudu. Podle opozice ale účinnost od roku 2022 znamená, že by současný kabinet mohl vedoucí státní zástupce odvolat ještě podle dosavadních pravidel, které rozhodnutí soudu nevyžadují.

Chtějí proto, aby novela začala platit bezodkladně. Jakub Michálek (Piráti) dnes prohlásil, že opoziční strany svůj alternativní návrh zákona o státním zastupitelství chtějí schválit ve zrychleném řízení, aby mohl nabýt účinnosti ještě letos.

Účinnost zákona od roku 2022 kritizoval dnes také ředitel české odbočky organizace Transparency International David Ondráčka. "Rok 2022 je výsměch, musí to být brzo. Jinak současná vládní garnitura může P. Zemana později vyhodit, dát tam svého člověka (buď kompetentního, nebo zastavovače), ten bude prakticky neodvolatelný," napsal na twitteru.

U novely zákona o státním zastupitelství jde hodně o účinnost - rok 2022 je výsměch, musí to být brzo.Jinak současná vládní garnitura může P. Zemana později vyhodit, dát tam svého člověka (buď kompetentního, nebo zastavovače), ten bude prakticky neodvolatelný. @Transparency_CZ https://t.co/WwAbj9fjhZ

— David Ondráčka (@David_Ondracka) 21. června 2019

Benešová dnes tvrzení, že chce současný kabinet vedoucí státní zástupce měnit, odmítla. "Já jsem dala velkorysou lhůtu (účinnosti nového zákona) 2022 a dala jsem veřejný příslib, že nebudu zasahovat do soustavy (státních zástupců)," řekla.

Přehledné shrnutí historie návrhů a změn zákona o státním zastupitelství za různých vlád i ministrů, od Josefa Karlického, @RekonstrukceCZVládní návrh (a pozdní účinnost) teď žádné řešení nenabízí, naopak má v sobě dost možných politických háčků @SpravedlnostCZ @NSZ_info @UnieSZ https://t.co/juJnvBDtqZ

— David Ondráčka (@David_Ondracka) 21. června 2019

Podle náměstka ministryně Jeronýma Tejce Sněmovna může účinnost zkrátit, podle něj to ale bude znamenat, že nynější nejvyšší státní zástupce a vrchní státní zástupci rychleji opustí své funkce. Benešová také řekla, že Zeman se po účinnosti novely už nebude moci o funkci ucházet. "Bude to muset být někdo nový," řekla.

Vrchní státní zástupci Lenka Bradáčová a Ivo Ištván by podle ní ve funkcích pokračovat mohli, ovšem museli by si vyměnit státní zastupitelství, na kterých působí, tedy pražské a olomoucké.

Opozice dnes také kritizovala navržený způsob výběru nových vedoucích státních zástupců. Upozornila na to, že tři z pěti členů výběrové komise určí ministerstvo spravedlnosti, to tak podle opozice bude mít rozhodující vliv na konečný výběr. Benešová to odmítla, podle ní žádné ovlivnění ze strany ministerstva nehrozí, protože jeden ze tří členů komise, které úřad navrhne, bude muset být nezávislý soudce.

Související

Více souvisejících

Marie Benešová státní zástupci zákony Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) David Ondráčka Jakub Michálek (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy