Lidé poslali Milionu chvilek pro demokracii miliony korun. Co s nimi dělají?

Spolek Milion chvilek pro demokracii chystá doposud největší demonstrace proti Andreji Babišovi (ANO). Taková akce však není zadarmo. Organizátoři nicméně nemusí mít starosti, Lidé jim poslali tolik finančních darů, že v pátek, dva dny před nedělní demonstrací, činil běžný zůstatek na účtu organizátorů 5,6 milionu korun. Samotná akce na Letné by dle odhadů spolku měla stát přitom jen 1,5 milionu korun.

Lidé posílali nejčastěji menší finanční částky v řádech stovkách korun, maximálně tisících. Lidé finanční dary posílali se vzkazy typu „Pravda zvítězí“, „Za zdravou společnost, proti lhářům a hrabivcům, „Na vězeňský mundúr pro pana premiéra“. Jeden důchodce poslal např. 900 korun s komentářem „Příspěvek od Babiše - nejlépe investované navýšení důchodu od Panošů,“ ve kterém s odkazoval na Babišem vyzdvihované navýšení důchodů o 900 korun.

Mnozí posílali částky s tím, že to je omluva za to, že se nebudou moci organizace zúčastnit. Další však posílali částky v hodnotě 1 koruny či 0,01 korun s komentáři, ve kterých se negativně vymezovali vůči demonstrantům. „Smiřte se s tím, ze řvaním a paralýzou vlakové dopravy nic nezměníte.A do voleb je vás málo,“ stojí v jednom komentáři. „Za tohle, co děláte, se budete brzy strašně stydět. Taková ostuda, demonstrovat za kmotry…,“ napsala jedna přispívající. 

Není to poprvé, co lidé posílají minimální částky s cílem vyjádřit své kritické názory na vlastníka transparentního účtu. Během posledních prezidentských voleb odpůrci prezidenta Miloše Zemana mu na transparentní účet posílali haléřové příspěvky s kritickými komentáři typu „„Příspěvek na brzký důchod,“ nebo „Výplata ze pětileté období – odměna za rozhádání národa a vybíjení vlastní zahořklosti všude kolem“. „„Haléře vždy přinášejí štěstí. Na to je třeba pamatovat!“ komentoval bojkot tiskový mluvčí prezidenta Zemana, Jiří Ovčáček.   

K 21. květnu bylo na účtu Milionu chvilek pro demokracii necelých 300 000 korun. Částka se tak navýšila za poslední měsíc. Jeden z největších finančních darů, 50 tisíc korun, poslala Asociace soukromého zemědělství ČR, která sdružuje 7,5 tisíce českých sedláků. Babišovy kauzy totiž podle nich ohrožují důvěryhodnost českého zemědělství i České republiky.

Největší finanční dar, 100 000 korun, byl poslán od českého podnikatele. Spolek tvrdí, že si jeho identitu prověřil na internetu. Údajně jde o člověka bez vazeb na politické strany. Spolek dlouhodobě odmítá, že by byl financován politickými stranami.

Právě takové podezření se hojně šířilo na sociálních sítích a v řetězových emailech v pomlouvačném příspěvku od jistého Přemysla Horsta Habarta, který osočuje hlavní tvář spolku, Mikuláše Mináře, z toho, že je dosazen na místo Českou pirátskou stranou, Piráty, Zelenými a KDU – ČSL a německou antifašistickou organizací Antifa.

V příspěvku je Minář vykreslován jako problémový student, drogově závislý, s dluhy a ze sociálně slabé rodiny. Všechny tyto osočení se však nezakládají na pravdě. „K německé Antifě a českým politikům chybí dodat už jen ilumináty, islámský stát a George Soroše. Jo a vlastně ještě Americkou ambasádu a zednáře,“ vysmál se příspěvku sám Minář, který uvažuje o podání žaloby za lživou pomluvu.

Nicméně, aby organizátoři nemohli být osočeni, že skutečně jsou řízeni opozičními politiky, rozhodli se je na pódium nevpustit. Akce má dle nich být přísně nadstranická. „Nikdo z politiků na pódiu nevystoupí," oznámil producent Robin Schovánek, který akci spoluorganizuje. Podle serveru Aktuálně.cz ale mnozí opoziční politici přesto plánují na demonstrace přijít, aby podpořili občanské aktivity.

Demonstrace na Letné má být vůbec největší demonstrací z doposud proběhlých. Minář odhaduje, že by její organizace měla vyjít na 1,5 milionu korun. Ta poslední, na Václavském náměstí, stála podle organizátorů 550 000 korun. Podle spolku se na ní sešlo 120 000 lidí, policie však uvedla jen 70 000 lidí.

Utržené peníze spolek dle transparentního účtu spolek utrácí peníze hlavně za demonstrace a propagaci, tisk letáků, pronájem techniky apod. Je výhradně na něm, co s nimi udělá. Na rozdíl od financí politických stran nebo prezidentských kandidátů, zákon spolku nenařizuje, jak peníze smí či nesmí použít, sdělil deníku Právo advokát Filip Rigel. O hospodaření spolku rozhoduje dle stanov rada.

Demonstranti představili pět bodů, které žádají, aby premiér Babiš dodržel. Těmi jsou: 1) přijetí pojistek nezávislosti justice a demise ministryně spravedlnosti Marie Benešové, 2) aby Agrofert vrátil všechny neprávem obdržené dotace, 3) konec dotací, daňových úlev, investičních pobídek a státních zakázek pro Agrofert,4) odprodej médií, která Babiš vlastní, 5) demise samotného Babiše.

Vůči demonstrantům se vymezuje premiér Babiš i prezident Miloš Zeman. Tvrdí, že pokud chtějí docílit změny politiky v Česku, měli by se demonstranti, respektive spolek Milion chvilek pro demokracii, sami stát politickou stranou a získat hlasy v demokratických volbách.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Demonstrace Mikuláš Minář demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy