Stropnický podporuje protesty proti Babišovi? V Izraeli nosil českým demonstrantům vodu

Martin Stropnický patřil ještě nedávno k velmi výrazným tvářím hnutí ANO. Působil jako ministr obrany a krátce i jako ministr zahraničních věcí. Do září roku 2018 byl také místopředsedou ANO. Teď ale překvapil. Jako velvyslanec v Izraeli se staral o ty, kteří přišli v neděli před ambasádu v Tel Avivu, aby se na dálku připojili k protivládnímu protestu 280 tisíc lidí v Praze na Letné.

Stropnický sice patřil k výrazným tvářím hnutí ANO, v loňském roce se ale postupně z vysoké politiky stahoval – skončil na postu šéfa české diplomacie i jako místopředseda hnutí. Na přelomu září a října 2018 dokonce rezignoval na funkce poslance Poslanecké sněmovny PČR i místopředsedy hnutí ANO 2011, jelikož se stal velvyslancem ČR v Izraeli.

Tam se za ním po čase přestěhovala i jeho manželka, herečka Veronika Žilková. Právě ona teď promluvila o nedělní demonstraci proti Andreji Babišovi, která se konala i v Izraeli. Před ambasádou v Tel Avivu se sešla více než desítka protestujících.

Stropnický je odsud nevyhnal – ba naopak. Jeho žena prozradila, že český velvyslanec nosil v neděli českým demonstrantům vodu. Přesto nechtěla říct, zda Stropnický s protesty souhlasí.

„Diplomatická zvyklost je nekomentovat politické dění ani jedné strany. Takže já bohužel z pozice manželky diplomata vám nemohu říct ani svůj názor, ani to komentovat,“ uvedla pro Seznam Zprávy Žilková s tím, že diplomat zastupuje v zahraničí demonstranty i ty, proti kterým se protestuje.

Její slova ale nenadchla předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. „Můj prastrýc K. Trpák byl v r. 1948 velvyslancem ve Švýcarsku. Po komunistickém puči nenosil demonstrujícím vodu, ale odmítl sloužit zlu a rezignoval. Byla to věc jeho lidské i profesionální cti. Pokud si chcete představit zbabělého oportunistu, můžete si představit @stropnickym," rýpnul si do Stropnického na twitteru Kalousek. 

Na Letné se v neděli na demonstraci podle odhadů sešlo asi 280 tisíc lidí, desítky lidí protestovaly i v zahraničí. Na sociálních sítích se objevily fotky z protestů v Bruselu, Paříži či právě Tel Avivu.

Související

Martin Stropnický

Stropnický chyboval a uznal to, uvedl Lipavský. Věc považuje za vyřešenou

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake, to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Stropnický podle něj chybu uznal, nebude se opakovat. Lipavský považuje věc za vyřešenou.

Více souvisejících

Martin Stropnický Veronika Žilková Izrael demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019) diplomacie Hnutí ANO Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy