Padne kvůli Zemanovi vláda? ČSSD svolala mimořádnou schůzi, prý kvůli Šmardovi

Sociální demokracie se během středeční schůze Sněmovny sešla na mimořádném jednání klubu. Server Novinky.cz tvrdí, že na ní řeší, zda zůstat na vládě. Důvodem má být údajné odmítnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat novým ministrem kultury Michala Šmardu (ČSSD).

Dosavadní ministr kultury, Antonín Staněk (ČSSD) podal demisi na základě tlaku ze strany předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Zeman ji ale nepřijal. Hamáčkův kandidát, Šmarda, o tom s ním jednal během sobotního jednání na Vysočině. Na čem se dohodli, však médiím neřekl.

Deník Právo s odvoláním na dva zdroje blízké špičkám ČSSD uvedl, že Zeman odmítl Šmardu jmenovat a trvá na Staňkovi. Ve straně to prý vyvolalo velkou bouři.

Server Novinky s odvoláním na zřejmě totožné zdroje tvrdí, že středeční mimořádné jednání klubu řeší, jak postupovat dál. Hamáček opakovaně uvedl, že jmenování Šmardy musí zařídit premiér Andrej Babiš (ANO). Zeman se odvolává na to, že ústava mu nedává povinnost demisi ministra přijmout. Pokud jej však odvolá premiér, musí to respektovat.

Předsednictvo ČSSD se v pátek usneslo, že pokud nebude o výměně ministra jasno do konce června, svolá své mimořádné jednání. Na něm by znovu mohlo hlasovat i o odchodu z vlády. Dle Novinek.cz se na mimořádném jednání klubu právě řeší to, zda-li ve vládě setrvat.

Pětice opozičních stran (ODS, Piráti, TOP 09, KDU-ČSL a STAN) vyvolala středeční hlasování o nedůvěře vládě. Hlasovat pro nedůvěru bude i SPD. Pokud by se přidali i sociální demokraté, vláda by padla.

Středeční hlasování o nedůvěře vládě vyvolala pětice opozičních stran kvůli střetu zájmů premiéra. Pro nedůvěru bude hlasovat i SPD. Kdyby se přidali sociální demokraté, vláda by padla.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Michal Šmarda Miloš Zeman Vláda ČR Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 37 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Po povodních je pod vodou 35 obcí. Rakušan jim slíbil pomoc s volbami

Ministerstvo vnitra aktivně spolupracuje se starosty a hledá řešení neobvyklých podmínek v zaplavených oblastech. Poskytuje jim konkrétní podporu, aby zajistili nadcházející volby. Ministr vnitra Vít Rakušan ve Sněmovně zdůraznil, že stát pomůže s tím, co obce nebudou schopny zvládnout samy. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy