Pitomců je tam víc. Prezident Zeman se opět opřel do ČSSD

Prezident Miloš Zeman v tomto týdnu výrazně ovlivňuje dění uvnitř ČSSD, která koketuje s koncem ve vládě, pokud jí hlava státu nevyhoví v otázce obsazení postu ministra kultury. Zeman však některé sociální demokraty označuje za pitomce.

Prezident Miloš Zeman v posledních dnech opět zatápí ČSSD. Průtahy kolem obsazení postu ministra kultury vyvolaly vládní krizi, jelikož hlava státu odmítá do funkce jmenovat místopředsedu sociální demokracie Michala Šmardu. Zeman už dokonce uvedl, že „má silné pochybnosti“ o tom, že se Šmarda stane ministrem kultury.

Vyjádřil se tak v rozhovoru pro MF Dnes, v němž Šmardovi doporučil, aby byl raději volebním manažerem strany pro krajské volby. „Když pan Šmarda splní svoji historickou roli a trošku tu sociální demokracii pozvedne při přípravě na krajské volby, bude to daleko víc, než kdyby dělal ministra kultury,“ řekl prezident zmíněnému deníku.

Do sociálních demokratů se opřel i v souvislosti s průzkumem agentury SANEP, podle kterého jsou nejpopulárnějšími ministry za ČSSD Antonín Staněk a Miroslav Toman. „No, přesně ti, kteří lezou krkem těm… Jak se jmenuje ten pitomeček? No, ono je tam těch pitomců víc. Myslím toho z Prahy… Dolínek,“ nebral si Zeman servítky.

ČSSD momentálně rozhodně nedoporučuje, aby opustila vládu. Podle jeho slov by došlo jen k personální rekonstrukci kabinetu, který by nejspíš podpořilo hnutí SPD. „A je-li tomu tak, pak by sociální demokracie spáchala kolektivní sebevraždu. Protože by se už nikdy do vlády nedostala,“ konstatuje hlava státu.

Prezident závěrem připomněl, že své někdejší straně doporučoval vstup do koalice s hnutím ANO, protože ji může zachránit. „Ale pokud se budou chovat tak bláznivě, jako se až dosud chovají, tak je nezachrání už vůbec nic. Směšné to je, hysterické také,“ myslí si Zeman, podle kterého může za současné chování ČSSD debakl v evropských volbách.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman ČSSD Michal Šmarda Petr Dolínek

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 40 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy