Kdo se stane novým ředitelem Muzea umění Olomouc? Staněk vyhlásil výběrové řízení

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO). Předchozího šéfa Michala Soukupa odvolal Staněk společně s ředitelem Národní galerie Praha Jiřím Fajtem letos v dubnu, na oba navíc kvůli hospodaření obou institucí podal trestní oznámení. Rozhodnutí vyvolalo kritiku, část umělecké obce požadovala ministrův odchod z funkce. Staněk nakonec sám podal demisi, kterou ale prezident Miloš Zeman nepřijal. ČSSD na jeho odchodu trvala, premiér Andrej Babiš (ANO) proto na konci května poslal na Hrad žádost o Staňkovo odvolání. Prezident o ní ovšem dosud nerozhodl. Ve čtvrtek má o výměně v čele ministerstva jednat s Babišem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

Ministerstvo kultury dnes ČTK informovalo, že do výběrového řízení na ředitele nebo ředitelku olomouckého muzea umění se může přihlásit člověk s vysokoškolským vzděláním, který doloží tři roky praxe v řídící funkci a občanskou bezúhonnost. Musí také předložit koncepci Muzea umění Olomouc na léta 2019 až 2025.

"Přednost bude dávána osobnosti se znalostmi v oblasti muzeí a galerií, oborové legislativy a Státní kulturní politiky. Uchazeč se musí orientovat v profesním etickém kodexu ICOM a mít přehled o fungování veřejné správy a kultury obecně, ideálně s praxí s řízením velké kulturní instituce," napsal úřad.

"Naším cílem je vybrat do čela muzea zkušenou a respektovanou osobnost s jasnou kulturní vizí do budoucna, s manažerskými schopnostmi a zájmem čestně a hospodárně řídit tuto významnou instituci. Olomouc si takovou osobnost dozajista zaslouží," uvedl Staněk. Nový ředitel, který bude mít šestileté funkční období, by měl podle představ ministerstva nastoupit v listopadu. Vedením olomouckého muzea byl do doby jmenování nového ředitele pověřen Ondřej Zatloukal.

Staněk už dříve řekl, že výběrové řízení na nového šéfa pražské Národní galerie bude vypsáno, až se odborná veřejnost shodne na jeho podmínkách.

Sociální demokraté chtějí Staňka, který podle Hamáčka už není schopný zklidnit situaci ve svém resortu, vyměnit za místopředsedu strany Michala Šmardu. Prezident ale s výměnou otálí. Chce počkat, jak dopadnou trestní oznámení, které Staněk podal na Fajta, Soukupa i jeho předchůdce Pavla Zatloukala.

Sociální demokraté ale tvrdí, že mají právo rozhodovat o svém zástupci v kabinetu, a zvažují svou další účast v koalici s ANO. Ústavní právníci a politologové soudí, že prezident měl o návrhu premiéra na odvolání rozhodnout bez zbytečného odkladu, což neučinil. Zeman argumentuje tím, že ústava mu nedává žádnou lhůtu, do kdy má rozhodnout.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Muzeum umění Olomouc Ministerstvo kultury Michal Soukup (muzeum umění Olomouc)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy