Alkoholik Staněk? Maláčová se tvrdě pustila do ministra kultury

Vládní krize kvůli rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana neodvolat ministra kultury Antonína Staňka, štěpí ČSSD. Staněk se začíná strefovat jak do svého možného nástupce, Michala Šmardy, tak do předsedy ČSSD, Jana Hamáčka či poslance Petra Dolínka. Na Staňkovu hlavu se v důsledku toho snáší ostrá kritika. Naposledy se vůči němu vymezila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Staněk v posledních dnech se na svém Twitteru pustil do několika postav sociální demokracie. Začal jejím předsedou, ministrem vnitra Janem Hamáčkem, který požaduje jeho odvolání. „Zrady podobně jako nevěry přicházejí většinou ze strachu a slabosti, než-li racionálního záměru. I tak lze číst jednání našeho předsedy pod tlakem stranických kolegů v půli května. Další zoufalý pokus “hodit teď vše na Staňka”, když nic nevyšlo, není řešením současné krize,“ vyčetl Staněk Hamáčkovi.

Ministr kultury se později pokusil svá obviňující slova zmírnit, přesto opětovně Hamáčka zkritizoval.„Včerejší tweet není osobním útokem na Jana Hamačka! Je odpovědí na hysterická obviňování na sociálních sítích po schůzce v Lánech. Grémium mi 9.5. vyjádřilo důvěru a pověřilo mě konkrétními úkoly k 31.5., aby mě pár dnů poté vyzval předseda k rezignaci. Jasné nedodržení slova,“ napsal.

Podle Hamáčka tweety jen dokazují, že úsilí ČSSD o odvolání Staňka je oprávněné. „„Poslední tweety pana Staňka jsou nejlepším důkazem toho, že změna na postu ministra kultury je nanejvýš potřebná," reagoval Hamáček.

Staňkovo jednání ostře odsoudil poslanec ČSSD, Petr Dolínek. „Honza Hamáček není bez chyb. Ale to, co si dovolí pan Staněk, který doufám již vystoupil z ČSSD, je neuvěřitelné. Pokud přijde v úterý na poslanecký klub, požádám o jeho vyloučení z našeho jednání. Porady má přece u pana Zemana...“ napsal na svém twitterovém účtu.

To nezůstalo bez reakce. Staněk využil sobotní připomínky k upálení Jana Husa, aby jeho prostřednictvím vrátil úder Dolínkovi. „„Věrný křesťane, hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti, nebť pravda tě vysvobodí od hřiecha. A chraň se od Dolínka a jeho pojetí ČSSD,“ napsal. Později ale svůj tweet smazal.

Staněk se též opřel do dalšího stranického kolegy, tentokráte jeho potenciálního nástupce. K fotce z folklorního festivalu v Dolních Dunajovicích přidal následující popisek: „Dnes jsem byl na folklorním festivalu v Dolních Dunajovicích, nějak mi tu chyběl M. Šmarda, kandidát na ministra kultury, ale asi mu to jeho poradci nevyhodnotili jako důležitý projekt. Škoda, bylo to skvělé.“ I tento tweet později smazal.

Šmarda to nenechal bez odezvy. Na svůj instagramový účet umístil fotografii z autobusové zastávky Dolní Dunajovice, Jednota, kde se předtím konal folklórní festival. Fotografii doplnil popiskem „Nepropásl jsem něco?“ a hashtagy #kulturaza500 nebo #folklor.

Staňka kritizuje už i Maláčová

K Staňkovu vyřizování účtů s jeho kolegy z ČSSD se vyjádřila i ministryně práce a sociálních věcí, Jana Maláčová. „S Tondou Staňkem jsem měla korektní vztah. Nebyl sice nijak moc vidět ani slyšet, ale o ministerstvo kultury se staral,“ napsala na svůj facebookový profil. Následně se však do něj ostře pustila. Vyčetla mu, že při odvolání dvou ředitelů kulturních institucí se dopustil velkých komunikačních chyb. „Musí umět vše klidně a věcně vysvětlit. Musí obstát v diskusích s protivníky a přesvědčit spolustraníky, že má situaci pod kontrolou. Nesmí ztratit nervy a začít plavat v tom, jestli má jeho resort rozpočet 0,9 nebo 1,9% HDP. Nesmí svou stranu těsně před volbami poškodit. Tonda si bohužel počínal jako slon v porcelánu. A to se ve vysoké politice neodpouští.“

„Já jeho reakci nerozumím. Ve vládě přece usedl proto, že v něj ČSSD měla důvěru a on ji akceptoval. Nyní v něj ČSSD důvěru ztratila. Co se pro Tondu Staňka změnilo? Proč tehdy svou stranu respektoval a nyní na ni kašle? Proč po večerech, asi posilněn alkoholem, útočí na své spolustraníky na twitteru, aby hned ráno vše smazal? Proč veřejně fňuká a hledá chyby všude okolo? To opravdu doufá, že se v křesle takhle udrží?“ kritizuje Staňka Maláčová, podle které by ČSSD, pokud by měla odejít z koaliční vlády, tak neměla učinit „kvůli jedné osobní zhrzenosti“ člověka, „který nesnese malou životní prohru.“

„Pevně proto věřím, že se Tonda Staněk pochlapí, přestane plakat a jako dospělý člověk odejde z křesla, které mu nepatří. A ukončí tak naprosto zbytečnou ústavní krizi?“ vyzvala Staňka Maláčová. K odstoupení vyzývá Staňka i její kolega, ministr zahraničí Tomáš Petříček.

O ústavní krizi mluví Hamáček v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana neodvolat Staňka z pozice ministra kultury. ČSDD hrozí, že pokud premiér Andrej Babiše odvolání Staňka neprosadí, odejde z koaliční vlády. Předsednictvo ČSSD by mělo přijmout konečné rozhodnutí 15. července, kdy se má sejít.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Jana Maláčová (ČSSD) Petr Dolínek Jan Hamáček ČSSD

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy