Fraška, otrávená ČSSD. Z krajů se valí kritika na vedení strany, ozvali se Hašek a Mládek

Regionální představitelé sociální demokracie, které dnes oslovila ČTK, jsou většinou spokojeni s výsledkem pondělního jednání předsednictva strany, které trvá na jmenování Michala Šmardy ministrem kultury a předsedu Jana Hamáčka vybavilo mandátem k případnému stažení ministrů ČSSD z vlády. Rozhodnutí označili za předvídatelné a logické. Nicméně někteří považují za absurdní, že situace vznikla kvůli jednomu ministrovi, a doufají, že se její řešení nebude protahovat. Ne všichni jsou účasti ČSSD v menšinovém kabinetu s ANO nakloněni.

Ministr kultury Antonín Staněk podal demisi v květnu, prezident Miloš Zeman ji však nepřijal. Premiér Andrej Babiš (ANO) poté na žádost ČSSD požádal o Staňkovo odvolání a prezident až minulý týden uvedl, že ho odvolá k 31. červenci, několikrát se však skepticky vyjádřil k nominaci Šmardy. ČSSD zopakovala, že pokud by nemohla rozhodovat o tom, koho do kabinetu vyšle, ztratí její vládní angažmá smysl.

Například podle členky krajského výkonného výboru ČSSD v Olomouckém kraji Aleny Raškové tato situace straně neprospívá. "Většina členů ČSSD je z toho otrávená," řekla. Bývalý ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) komentoval na twitteru rozhodnutí předsednictva dokonce slovy: "Kdyby byl ve vedení ČSSD nějaký šachista, tak by věděl, že v beznadějně situaci je lepší položit krále a ukončit trápení. Poté může začít hrát novou hru."

Kdyby byl ve vedení ČSSD nějaký šachista, tak by věděl, že v beznadějně situaci je lepší položit krále a ukončit trápení. Poté může začít hrát novou hru... https://t.co/8PSNJgAPGg

— Jan Mládek (@jan_mladek) July 16, 2019

Bývalý sociálnědemokratický jihomoravský hejtman Michal Hašek označil spor o ministra kultury za frašku. "Nynější několikatýdenní fraškou 'je třeba zabít Staňka' jsou normální lidé už vytočení a obtěžuje je," napsal ve vyjádření pro ČTK. "Na nové válce s prezidentem ČSSD nové ani ty bývalé voliče nezíská. Místo otázky: Šmarda, nebo opozice? bych mnohem raději slyšel třeba: sektorová daň, zdanění vývozu kapitálu, zrušení neopodstatněných daňových výjimek či dostupné družstevní bydlení s podporou státu, krajů a obcí, nebo opozice?," doplnil.

Také Radek Cikl z krajského předsednictva ČSSD v Libereckém kraji si myslí, že ČSSD by měla řešit podstatnější věci než "tahanice" kolem ministra kultury. "Měla by znovu usilovat o dominantní postavení na politické scéně," řekl Cikl. Lepší řešení, než jaké bylo schváleno v pondělí, podle něj ale nebylo.

Rozhodnutí předsednictva respektuje i ČSSD v Ústeckém kraji, která byla v minulosti proti vstupu ČSSD do vlády s ANO. "Náš názor je menšinový, uvidíme, co čas přinese v následujících dnech," řekl předseda tamní ČSSD Miroslav Andrt.

Jihomoravská předsedkyně ČSSD Naděžda Křemečková chápe pondělní výsledek jako Hamáčkův závazek. "Očekávám, že termín řešení krize 31. července se nebude posouvat. Pokud by tomu tak ze strany prezidenta bylo, domnívám se, že by předseda měl straně zachovat poslední zbytky suverenity a rázně jednat," uvedla Křemečková. Rovněž místopředseda ČSSD pro Liberecko Milan Šír nebo starosta Stříbra a poslanec Václav Votava považují konec července za definitivní termín a v případě nejmenování Šmardy ministrem by strana podle nich měla odejít z vlády. "Nemůžeme řešení donekonečna odkládat," řekl Votava.

Odchod z vlády by volil i bývalý poslanec ČSSD za Zlínský kraj Antonín Seďa, podle kterého předsednictvo jen oddálilo řešení problému. "Mandát daný předsedovi Hamáčkovi je jasný, s tím jsem spokojený. Uvidí se za 14 dní, zda se podaří přesvědčit prezidenta, což by měl dělat především premiér, aby splnil své ústavní povinnosti. Osobně bych zvolil odchod z vlády," uvedl Seďa.

Vladimír Lesák z hradecké okresní ČSSD Vladimír Lesák si ale myslí, že prezident nebude chtít, aby se vláda rozpadla, a Šmardu ministrem jmenuje. Ve vyřešení situace věří i předseda ČSSD na Vysočině Petr Krčál. Současně ale doplnil, že v kraji sílí hlasy po odchodu z vlády.

Naproti tomu náměstek středočeské hejtmanky a člen předsednictva ČSSD Miloš Petera důvod k odchodu strany z vlády nevidí, protože strana plní své priority volebního programu.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jan Mládek Michal Hašek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy